Beneficiile de-a călătorii sunt nenumărate, dezvoltându-te atât personal (prin descoperirea sinelui), cât și profesional (te alegi cu idei și concepții noi de viață, îți lărgește orizonturile). Din punctul meu de vedere, scopul principal al unei călătorii este să te simți bine, să scapi de rutina zilnică, să descoperi locuri și oameni noi, să te distrezi și să culegi amintiri frumoase. În acest articol doresc să punctez principalele beneficii care îți sunt aduse de o astfel de experiență.
Iată care sunt cele 5 motive pentru care iubesc să călătoresc pe cont propriu:
1.Te responsabilizeză. Punerea la cale a unei excursii, în detaliu, te responsabilizează enorm, atât dacă ești doar singur(ă), cu o persoană apropiată, cât și dacă ești însoțit de prieteni. Conștientizezi, practic, că de tine depinde totul pentru câteva zile și ieși din starea de confort. Iar lucrul acesta îți dă incredere și te face să te simți important(ă), asemeni unui lider de grup. Nu zic că este și ușor. E multă muncă de cercetare pentru a găsi informația necesară, dar satisfacția este pe măsură. Orice efort este răsplatit însă, cel mai important lucru este ca tu să fii mulțumit(ă) de cum a ieșit totul, în ansamblu.
2. Trăiești cu intensitate orice lucru. Scopul principal în organizarea unei excursii este să iasă totul cât mai bine și pui suflet în ceea ce planifici. Însă rămâi deschis(ă) în fața neprevăzutului, pentru a nu-ți strica buna dispoziție și asumă-ți orice decizie luată. Partea cea mai bună e că nu e nimeni cine să te critice. Dă-ți voie să greșești. Pentru mine personal, faptul că nu dețin controlul total al lucrurilor, înseamnă să simt adrenalina, curajul și puterea de decizie. Trăiești cu intensitate orice lucru care urmează să-l faci, deoarece nu știi la ce să te aștepți. Niciodată socoteala de acasă nu iese cu cea din târg, deci bucură-te de propria ta experiență de călătorie. Următoarea excursie planificată cu siguranță va ieși mult mai bine.
3. Nu ai pe cine da vina. Dacă obișnuiești să dai vina pe alții pentru nemulțumirile tale, acum e timpul să-ți demonstrezi ție că tu le poți face diferit. În felul acesta te poți și autoevalua cu cât ești de serios(-oasă) în ceea ce faci. În condițiile în care apelezi la agenții de turism, diferența ți se va simți de la început în buzunarul tău. Iar nemulțumirea unui sejur ratat, din diferite motive, se va accentua de N ori, deoarece tot timpul suntem mai critici cu alții decât cu noi înșine. Împlică-te 100% în organizarea sejurului și te asigur că nu vei fi dezamăgit(ă) de tine. Dimpotrivă, vei fi surprins(ă) că ai făcut anumite lucruri.
4. Lecturezi și planifici. În momentul în care îți propui să vizitezi anumite obiective turistice dintr-un loc nou, dar îți dai seama că ești condiționat de timp, ești nevoit(-ă) să-ți faci o selecție a obiectivelor prioritare. Astfel, e nevoie să te documentezi puțin despre fiecare obiectiv în parte, să vezi cu ce rezonezi mai bine, la ce distanță se găsesc unele de altele, cum le poți planifica mai bine pe zile. Lecturarea despre locurile ce urmează să le vizitezi îți dezvoltă cunoștințele generale, deoarece nu e același lucru să”digeri” informația citind-o în liniște, acasă, mergând cu lecția învățată, sau să aștepți să-ți prezinte informația un ghid, la grămadă, în forfotă. Evident, sunt anumite locuri în care ai nevoie de un ghid pentru a știi ce reprezintă fiecare loc dintr-un obiectiv turistic setat.
5. Lipsa condiționării. În condițiie în care te afli în vizită cu un grup organizat, depinzi de programul prestabilit. Însă, de cele mai multe ori astfel de excursii se fac în grabă (pentru a vizita cât mai multe locuri) și nu îți poți lua timpul necesar ție de a-l petrece într-un anumit loc și în alt loc, mai puțin. Sau, spre exemplu, să vezi un răsărit și un apus în același loc. Sunt foarte solicitante și nu tot timpul ai buna dispoziție de-a face anumite lucruri. Pe cont propriu, ai flexibilitatea de a schimba traseul din mers, mănânci când vrei și unde vrei și îți poți lua un moment de respiro din alergătura continuă.
Acestea fiind spuse, tu decizi dacă dorești să-ți conturezi propria ta călătorie. Din punctul meu de vedere, făcând acest lucru îți demonstrezi ție că poți, ies la iveală niște abilități de care nu erai conștient(ă) că le ai (cel puțin în cazul meu așa a fost) și te ajută să te autoevaluezi. Îmi doresc să te fi motivat cele menționate anterior si te încurajez să faci asta cel puțin o dată! 🙂
Cu prietenie,
Mihaela