Cum treci granița din Israel în Iordania? Sfaturi și impresii.

Când vine vorba de vizitarea Iordaniei și Israel, majoritatea persoanelor aleg să viziteze prima dată Iordania și ulterior să treacă în Israel. Practic, acest lucru împlică o deplasare dinspre Amman spre Petra, Wadi Rum, Aqaba (principalele puncte turistice din Iordania), se trece granița pe la Eilat, și ulterior Ierusalim, Tel Aviv și alte obiective de interes din Israel.

Noi, însă, din varii motive, am procedat exact invers. Tocmai de aceea vrem să împărtăşim cu tine experienţa noastră, pentru a-ţi fi mai uşor să decizi cum vei proceda în cazul în care vrei să combini cele două ţări într-un singur concediu. Îţi vom prezenta principalele aspecte de care e bine să ţii cont când treci graniţă din Israel în Iordania.

Rezervarea locului spre Eilat

Dacă pleci din Ierusalim spre Eilat cu mijloc de transport în comun (şi nu ai închiriat maşina), singura cursă disponibilă este bus no. 444, de la Central Bus Station. Aceasta este punctul principal de plecare/sosire în Ierusalim, fără maşină închiriată. Recomandarea este ca, în momentul în care ai ajuns aici, să tot îţi rezervi loc spre Eilat, cu data şi ora concretă, dacă ştii că aceasta e următoarea direcţie din Ierusalim. Având în vedere numărul mare de turişti din Israel, de regulă toate cursele sunt pline. Astfel, rişti să stai în picioare (sau pe jos, pe culoar) aproape tot drumul de 4 ore, în cazul în care nu se eliberează pe parcurs autocarul (cursa trece pe lângă staţiunile/kibbutz-urile de la Marea Moartă şi Masada). Dar există şi varianta de a pierde cursa de la ora planificată de tine, dacă nu te ia şoferul şi, evident, pierzi ziua de vizită cu o astfel de întârziere. Noi am fost 6 persoane, a refuzat de la ghişeu să ne dea bilete, dar până la urmă, ne-a luat şoferul. Însă am făcut cu schimbul pe 2 scaune tot drumul.

Taxă de trecere a graniței

Taxa de trecere a graniţei din Israel în Iordania este de 100 Şekeli/persoană. Banii respectivi sunt impuşi de statul israelian. Însă, dacă părăseşti ţara cu avionul, nu se cere o anumită taxă (nu am plătit viză turistică la sosirea sau plecarea cu avionul din Tel Aviv). În schimb, dacă treci din Iordania în Israel, nu plăteşti nicio taxă.

Comportamentul la graniță

Am pornit din Ierusalim spre Eilat cu prima cursă disponibilă din zi şi am ajuns în jur de ora 9:30 în graniţa (mergi aprox. 20-25 minute pe jos din staţie). Spre surprinderea noastră, nu am avut după cine sta la rând, ulterior au mai ajuns turiști (graniţa se trece pe jos, nu poţi trece cu maşină închiriată dintr-o ţară în alta). La israelieni, plăteşti viza de ieşire şi gata. Dar la iordanieni, e nevoie să te înarmezi cu multă răbdare și calm. Nefiind persoane înaintea noastră, vameșul ne-a pus să aşteptăm să-şi treacă nivelul de joc pe telefon. Apoi l-a abordat pe un prieten din grup să se joace în locul lui şi să ne adreseze întrebări, în timp ce ne punea viza în paşaport. Sunt foarte prietenoşi şi pun multe întrebări în engleză. Găsesc subiecte de conversaţie pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbă străină. Spre exemplu, nouă ne-a zis că are o maimuţă acasă şi a început s-o descrie. Iar când l-a întrebat Radu dacă are o poză cu ea, s-a pierdut. Practic, această abordare este şi un test psihologic pentru noi, vizitatorii.

Schimb valutar

Am tot amânat să schimbăm bani în JOD (dinari iordanieni) în Israel și în vamă. Iar singurul mijloc de transport, după ce ai trecut graniţa în Iordania este taxiul, până la Aqaba/Wadi Rum, şi nu acceptă plată decât în JOD. La noi, astfel de taximetriști, sunt cunoscuţi drept ‘rechini’. Evident, cu gândirea noastră din ţară, şi fiind nevoiţi să schimbăm bani, căci în Wadi Rum (prima noastră oprire) doar cash poţi plăti şi nu este bancomat, am zis clar că ne-am luat ţeapă. Ei bine, spre surprinderea noastră, ‘rechinii’ aceştia ne-au oferit cel mai bun schimb valutar. Acest lucru l-am realizat abia în Petra, unde ai acces la schimburi valutare şi bancomate. Este recomandat să aveţi dolari, căci este mult mai apreciat decât euro. Schimbă și șekeli), în caz de nevoie. Pe 1 dolar ne-au oferit 0.71 JOD, iar pe 1 euro ne-au dat 0.78 JOD. În Petra era schimbat euro şi dolarul cu aproximativ 0.11 JOD mai puţin decât valorile menţionate. Iar 1 JOD este aproximativ 5.70 lei.

Suveniruri problematice

În momentul în care mergi în Israel (Țara Sfântă), este normal să vrei să iei suveniruri care, în mod normal, sunt interzise pe avion în bagajul de mână, decât la cală. Aici fac referire, în principal, la mir, apă sfințită, lumânări, tămâie. În Israel sunt permise pe aeroport, deoarece aduc un venit sigur și constant țării. În schimb, dacă vrei să treci granița în Iordania, și apoi să părăsești Iordania cu avionul, asigură-te că sunt în bagajul de cală și, totodată, pregătește-te să desfaci bagajul la fiecare scaner.

În concluzie, dacă ar fi să repetăm experiența, cu siguranță am alege vizitarea Iordaniei prima dată și ulterior să trecem în Israel, pentru a ne întoarce spre casă. Ne dorim ca acest articol să te ajute să-ți faci o imagine de ansamblu, astfel încât să iei o decizie bună. 🙂

Așteptăm cu interes să ne adresați un mesaj în privat, pe pagina noastră de Facebook, @minioniicalatori sau, cel puțin, să ne dați un like, dacă găsiți util acest articol. 🙂

Cu prietenie,

Radu și Mihaela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s