Impresii, costuri, sfaturi și păreri din Israel

Scriu cu cel mai mare drag acest articol, deoarece am avut o dorință arzătoare de a vizita această țară. Mi-am dorit să am parte atât de un pelerinaj în Țara Sfântă, cât și de puțină relaxare la Marea Moartă și Marea Mediterană (în Tel Aviv). Sunt bucuroasă și recunoscătoare că am avut ocazia nu doar o dată, ci de două ori într-un an să vizitez această țară. În 2018, la final de septembrie am stat 5 zile, iar la început de decembrie, 3 zile, după care am trecut în Iordania pentru 4 zile.

Moneda acestei țări se numește shekel (NIS). Un shekel este echivalent a 1.15 lei. În continuare voi reda atât prețuri concrete, cât și sfaturi practice de a vizita această țară pe cont propriu. Prețul unui pelerinaj în Țara Sfântă era mult peste posibilitatea noastră și mi-am propus să ieșim în total sub prețul plătit pentru 2 persoane către o agenție. Ceea ce am reușit.

Biletele de avion

Am zburat cu Wizz Air din Cluj-Napoca la Tel Aviv (aeroportul Ben Gurion). Durata zborului a fost de aproximativ 3 ore. Biletele dus-întors pentru 2 persoane ne-au costat 750 lei, cu Wizz Discount Club, prețul normal fiind de 1000 lei. Însă se găsește zbor începând de la 84 lei/cursă cu Wizz Discount Club.

În poza următoare, aveți prețul dus-întors pentru o persoană, în timp real, cu Wizz Discount Club și fără.

Cum ajungi de la aeroportul Ben Gurion în Tel Aviv / Ierusalim și invers?

Aeroportul Ben Gurion se află la 19 km de Tel Aviv și are două terminale (Terminal 1 și Terminal 3). Wizz Air, compania low cost prezentă la noi în țară aterizează/decolează de la Terminalul 1.

Cea mai convenabilă și rapidă variantă de a ajunge în Tel Aviv este cu trenul, care costă 13.50 NIS, indiferent la ce stație oprești (Tel Aviv HaShalom, Tel Aviv-HaHagana sau gara centrală, Tel Aviv Center – Savidor, Tel Aviv – University). Gara se găsește pe acest terminal, fiind ușor de găsit după indicatoarele de ieșire din aeroport. Există și varianta de a merge cu autobuzul sau taxi, dar suntem fani ai trenului.

Pentru a continua spre Ierusalim, se oprește la stația Tel Aviv-HaHagana. După ce veți ieși afară din gară, în stânga, se trece pe sub un drum suspendat, după care urmează Central Bus Station (aproximativ 5-7 minute), de unde se ia autobuzul 405. Drumul dureaza aproximativ 0 oră și costă 16 NIS. În Ierusalim, autobuzul oprește tot în Central Bus Station. Există și varianta de a lua autobuzul direct Ben Gurion – Ierusalim, însă nu ne-am interesat de acest aspect, pentru noi fiind mai convenabil trenul.

La întoarcerea din Ierusalim/Tel Aviv spre aeroport se procedează la fel. Din Ierusalim, din Cetral Bus Station se ia cursa spre Tel Aviv (te lasă în același loc) și apoi trenul până la aeroport. Însă e nevoie să menționez faptul că, de data aceasta, trenul oprește la Terminalul 3. De la Terminal 3 spre Terminalul 1 se ia bus no. 5 gratuit. Acesta circulă din 15 în 15 minute. După ce se iese afară din gară, stația se află imediat, la dreapta, fiind și indicator.

Poză preluată de la Crown Sea Hostel

Cum ajungi din Ierusalim în Betleem și invers?

Betleemul se află la 8 km distanță de Ierusalim, aici găsindu-se Biserica Nașterii Domnului (Nativity Church), iar la câțiva km mai departe, Mănăstirea Sf. Sava. Acest oraș se află pe teritoriul Palestinei. Practic, veți intra în contact cu locuitorii palestinieni, care sunt total diferiți de israelieni. În plus, suvenirurile le veți găsi mai ieftine.

Peste drum de Poarta Damascului se află o parcare de microbuze și autobuze (după ce se termină pasajul cu palmieri, prima trecere de pietoni), care fac diferite curse interne, numit HaNevi’im Terminal . Luați microbuzul cu numărul 231, care costă 8 NIS și călătoriți până la ultima stație (aproximativ 30 minute). Cursele sunt dese, din 10 în 10 sau 20 în 20 de minute, deoarece e cursă de navetiști. Unde coborâți, de acolo luați și înapoi autobusul.

Din stație, cu ajutorul unei hărți offline descărcată anterior pe telefon, faceți 30-40 de minute pe jos până la Nativity Church. Veți vedea niște clădiri absolut superbe, din piatră. La Mănăstirea Sf. Sava se poate ajunge doar cu taxiul, care costă 350 – 400 NIS (sumă ce se poate împărți la numărul de persoane din mașină; am negociat la 360 shekeli, fiind 4 persoane). Prețul este dus-întors din stație la mănăstire, apoi la Biserica Nașterii Domnului și înapoi în stație. Taximetriștii acaparează în permanență turiști.

Cum ajungi din Ierusalim la Marea Moartă / Eilat și invers?

Din Central Bus Station până la Marea Moartă se ia autocarul cu numărul 444 sau 486/487. Cursa 444 este cursa de Eilat, care are opriri pe drum, la Marea Moartă. Însă aceasta vă lasă la strada principală și mai aveți de mers câteva sute de metri până ce ajungeți efectiv la plajă/cazare. Autocarul cu numărul 486/487 oprește în fiecare stațiune (kibbutz) de la mare, fiind cea mai convenabilă din acest punct de vedere.

În ambele cazuri, recomand să vă faceți rezervare înainte, datorită numărului mare de turiști pe tot parcursul anului. În momentul în care ajungeți din Tel Aviv în Central Bus Station din Ierusalim, vorbiți despre acest lucru, pentru a sta liniștiți. Drumul până la Eilat durează în jur de 4 ore și costă 82 NIS. Drumul din Ierusalim până la Ein Gedi durează aproximativ o oră și jumătate și costă 34 NIS. Biletele se pot cumpăra de la șoferi sau de la ghișeu.

Pentru întoarcere, se iau aceleași curse, care opresc tot în Central Bus Station din Ierusalim. Puteți consulta orarul curselor aici .

Cât costă transportul în comun din orașe în Israel?

Prețul unui bilet cu o singură călătorie cu tramvai/autobuz/troleibuz costă 5.9 NIS, atât în Tel Aviv, cât și în Ierusalim. Biletul se cumpără de la șofer, în cazul autobuzului/troleibuzului. Pentru tramvai, biletul se achiziționează de la automatele amplasate în stații (sunt și în limba engleză).

Cât plătești la Marea Moartă?

Noi am fost în campusul din Ein Gedi și nu regret absolut deloc. Dimpotrivă, recomand cu încredere! Dacă te cazezi la Ein Gedi Camp Lodge beneficiezi de transport gratuit până la Ein Gedi Spa, care e la 3 km distanță. Transportul se ia din fața hotelului acestui kibbutz, iar orarul este afișat la bar, în campus. Pe lângă aceasta, beneficiezi de 50% reducere la spa. Practic, în loc de 110 NIS/persoană, plătești 55 NIS/persoană. Acest spa dispune de dușuri, dulapuri, bazine, plajă la Marea Moartă cu dușuri și șezlong-uri incluse în prețul de intrare. La fel și transportul de la spa la mare și înapoi.

Dacă te cazezi la hotelul din Ein Gedi, ai transport și intrare gratuită la spa, plus o piscină în aer liber a hotelului, cu priveliște spre mare. Însă prețul pe noapte diferă considerabil, de aproximativ 8-10 ori mai mult.

Marea Moartă
Kibbutz Ein Gedi

Cât costă cazarea în Israel?

Ne-am cazat în Tel Aviv (apartament și hostel), în Ierusalim (apartament și hostel), și respectiv, la Marea Moartă, la Ein Gedi, în campus.

În Tel Aviv, am stat la Tel Aviv Urban lifestyle unde am plătit 72 NIS/noapte/persoană (în apartament cu 2 camere, cu pat matrimonial) și la Crown Sea Hostel unde am plătit 80 NIS/persoană/noapte cu mic dejun inclus. Ambele au fost aproape de plajă, căci asta am căutat.

În Ierusalim am stat la Royal Hillel Apartment unde am plătit 100 NIS/persoană/noapte și la Cinema Hostel Jerusalem unde ne-a costat 79 NIS/persoană/noapte cu mic dejun inclus. Ambele au fost aproape de Veche Cetate, într-o zonă foarte bună, cu multe restaurante.

La Marea Moartă, am stat la Ein Gedi Camp Lodge unde am plătit 120 NIS/persoană/noapte . Acest camp constă în corturi ancorate pe schelet de lemn, prevăzute cu 5 saltele, lumină și aer condiționat. Fiecare cort are masa în exterir și uscător de haine. Însă ai posibilitatea și de-ați ancora singur un cort. Peisajul este absolut mirific. Se poate duce mâncare la pachet și servi pe terasă.

Dacă vă planificați să vă cazați la Ein Gedi Camp Lodge dați click aici și veți primi înapoi 10% din valoarea rezervării. Convenabil, nu?

Priveliște Ein Gedi

Cât costă mâncarea în Israel?

În Tel Aviv, mănânci un falafel pe săturate la 18 NIS, chiar lângă Tel Aviv Urban lifestyle. În Ierusalim, un falafel costă 35 NIS, dar cantitate mai puțină. Dacă dorești preparate cu carne în Ierusalim, plătești pe o porție între 40-55 NIS. Însă am mâncat și o ciorbă foarte bună la 10 NIS. Un ceai costă 10 NIS, un fresh de rodie 10 NIS/pahar mare, un fresh de mere/banane/portocale costă 15-18 NIS/pahar mare. La Marea Moartă, prețul unei pizza este de 35 NIS, iar restul preparatelor, peste acest preț. Alcoolul este scump, indiferent de oraș.

Cât costă suvenirurile în Israel?

Eșarfele de cașmir costă între 20-40 NIS. Setul de 33 de lumânări, ce se aprind la Mormântul Sfânt, ca ulterior să le păstrezi pentru casă, costă între 15-25 NIS. Mirul este la un preț de 10-20 NIS. Icoanele pornesc de la 100 NIS. Iconițele mici, din hartie, sunt la 10-15 NIS/bucata. La brățări și lănțișoare pornește prețul de la 10 NIS. Un set sfințit cu apă, mir, pământ, tămâie, cruciuliță, lumânări costă între 4-15 NIS. Pentru suveniruri sculptate în lemn, costul începe de la sute, la mii de euro.

Recomand ca suvenirurile să le cumpărați din Betleem, căci sunt la un preț mai avantajos decât în Ierusalim. Dacă reușiți să intrați la Grota Familiei (The Family Grotto), acolo găsiți cele mai bune prețuri la toate (se află lângă Grota Laptelui (The Milk Grotto).

Concluzii

Haideți să calculăm împreună cât ne-a costat un city break de 5 zile în Israel, pentru 1 persoană.

TIPS. Să nu uitați să vă faceți pașaport, dacă nu aveți deja făcut. Costul pașaportului pe 1 an este de 98 lei, iar pentru 5 ani, este de 258 lei.

Care sunt cheltuielile fixe?

  • bilete avion – 320 NIS (375 lei)
  • 3 nopți cazare Israel – 300 NIS (350 lei)
  • 1 noapte cazare Marea Moartă – 120 NIS (150 lei)
  • 1 noapte cazare Tel Aviv – 80 NIS (95 lei)
  • bilet tren Ben Gurion – Tel Aviv și invers – 27 NIS (32 lei)
  • bilet cursă Tel Aviv – Ierusalim și invers – 32 NIS (38 lei)
  • bilet cursă Ierusalim – Betleem și invers – 16 NIS (19 lei)
  • bilet cursă Ierusalim – Ein Gedi și invers – 68 NIS (80 lei)
  • bilet intrare spa Marea Moartă – 55 NIS (65 lei)
  • 2 bilete tramvai/autobuz – 12 NIS (14 lei)

Totalul până în acest moment este de 1030 NIS (1220 lei)/persoană. La cazare, am luat în calcul maximul posibil, de unde se mai poate scădea, în funcție de preferințe. Prețurile sunt informative, cursul valutar se poate schimba.

Care sunt cheltuielile variabile?

Cheltuielile variabile sunt redate de banii de buzunar, suveniruri și obiective turistice vizitate (spre exemplu, taxiul spre Mănăstirea Sf. Sava). În Ierusalim, nu am plătit intrări la obiectivele de interes religios, decât la Scăldătoarea din Vitezda, 10 NIS. Recomand să se ia în considerare un minim de 100 NIS/persoană pentru fiecare zi petrecută în Israel.

TIPS: Există posibilitatea să vă acapareze ghizi locali în Ierusalim, în Cetatea Veche. Aceștia își cer prețul de aproximativ 200 NIS. Întrebați de la început dacă sunt ghizi și cât vor să le plătiți. Noi am pățit-o. 🙂

Aștept cu interes să ne adresați un mesaj în privat pe pagina noastră de Facebook @minioniicalatori sau, cel puțin, să ne dați un like, dacă găsiți util acest articol. 🙂

Cu prietenie,

Mihaela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s