City break Roma. Cât costă, sfaturi utile, obiective turistice și nu numai.

Când auzi de Roma, prin definiție îți sare gândul la vestitul Imperiu Roman și la o valoare istorică semnificativă. Sunt o multitudine de obiective turistice într-un singur oraș care stau drept mărturie acestui imperiu. Roma este o combinație armonioasă de clădiri noi, moderne și clădiri vechi, atent recondiționate, care te fascinează la propriu.

Coloseum

Cât costă un city break la Roma?

Un sejur de 3-5 zile, cazare și bilete de avion incluse, costă începând de la 100 euro/persoană. În schimb, Roma e scumpă, începând de la vizitarea obiectivelor turistice și terminând cu mâncarea. Banii de buzunar pentru un sejur de 5 zile, se ridică ca și cost la aproximativ 200-250 euro/persoană, cu limitări. Pentru planificarea acestuia, procedăm precum în articolul scris anterior (citiți articolul aici).

Bilete de avion

În funcție de perioada din an, sunt zboruri disponibile și la 10-15 euro/sens de zbor/persoană. În prima săptămână din luna martie, am plătit 50 euro dus-întors/persoană, pentru zborul Cluj-Napoca – Roma-Fiumicino / Roma-Fiumicino – Cluj-Napoca, la Wizz Air. Pentru bagaj de 10 kg/persoană, e nevoie să achiziționați suplimentar Wizz Priority, pentru prețul de 39 lei (cca. 9 euro), căci e inclus în prețul biletului doar un rucsac cu dimensiunile de 40x30x20 cm.

Cum se ajunge din aeroportul Fiumicino în Roma și invers?

Ca și mijloc de transport în comun de la aeroportul Fiumicino spre Roma și invers, am ales compania T.A.M. Autobuzul face legătura dintre aeroportul Fiumicino și gara Termini, în ambele sensuri. Cursa durează aproximativ 45 minute. Biletul costă 7 euro/sens (6 euro dacă e cumpărat online) sau 9 euro tur-retur (se poate stabili data și ora întoarcerii la cumpărarea biletului). Acesta poate fi achiziționat online (vezi orar și cumpără biletul online de aici), de la chioșc (peronul din aeroport), de la șofer (din gara Termini). Cursele sunt disponibile 24 ore din 24, 7 zile pe săptămână, câte 2 curse/oră (excepție noaptea). Se mai poate ajunge și cu alte mijloace de transport (taxi, tren, autobuze de la alte companii), dar aceasta ni s-a părut cea mai convenabilă ca preț și curse disponibile.

Unde ne cazăm în Roma?

Cazarea o recomand să fie cât mai aproapre de obiectivele turistice importante, deoarece salvați niște bani la mijlocul de transport în comun prin oraș. Cu excepția Vaticanului, acestea sunt apropiate ca distanță. Noi ne-am cazat lângă Gara Termini. Astfel, am fost la circa 20-30 minute distanță de Coloseum, Fontana di Trevi, Columna lui Traian și o ora de Vatican, mers lejer pe jos. Ca și preț, cazările încep de la 10-15 euro/noapte/persoană, în funcție de ce veți alege (hostel, hotel, pensiune, apartament) și perioada din an.

Cât costă o masă la restaurant în centrul Romei?

Bineînțeles că nu se poate încheia o excursie fără a nu sărbatori la un restaurant ieșirea respectivă. Astfel, pentru o cină în 2, se ajunge să se plătească lejer 40-45 euro, cu limitându-vă doar la un pahar de vin și pizza tradițională. Însă dacă se dorește un vin de calitate superioară, ajunge la 25 euro/pahar/persoană. Ca o paranteză, servirea și gustul pizzei, lasă mult de dorit comparativ cu țara noastră. Nu recomand a se alege pizza în restaurant, mai bine de la cei care vând la bucată.

Cât costă intrările la obiectivele turistice din Roma?

În ceea ce privesc intrările la obiectivele turistice principale, menționez faptul că majoritatea costă în jur de 10-15 euro. Sunt prezente, însă, și obiective turistice cu intrare liberă (Columna și Forul lui Traian, Fontana di Trevi, Piața și Bazilica Sfântul Petru, Plimbare între Coloseum și Piața Venezia).

Plimbare pe malul Tibrului – Roma
Fontana di Trevi
Forul lui Traian
Columna lui Traian

Mai jos regăsiți prețul unui bilet de intrare pentru adulți la principalele obiective turistice. Pentru copii și studenți/tineri se aplică reduceri, iar totodată, în anumite perioade din an/lună, intrarea este gratuită.

Intrarea la Coloseum costă 12 euro la fața locului sau 14 euro achiziționat online. Intrarea este gratuită în prima duminică din lună.

Coloseum – Amfiteatrul Flavius (în curs de renovare)

Intrarea la Forul Roman și Palatinul costă 12 euro la fața locului sau 14 euro achiziționat online. Pentru ghid la cele 2 obiective am plătit 15 euro. Intrarea este gratuită în prima duminică din lună. Pentru ghid la Coloseum+Forul Roman și Palatinul am plătit 15 euro.

Forul Roman

Intrarea la Muzeul Vaticanului + Capela Sixtină costă 17 euro, cumpărat la fața locului (prețul crește dacă vreți să evitați rândul) sau 21 euro achiziționat online. Intrarea este gratuită în ultima duminică din lună.

Intrarea la Muzeul Vaticanului

Intrarea la Palatul Barberini + Corsini (galerie de artă antică) costă 12 euro. Intrarea este gratuită în prima duminică din lună.

Tablou – Palatul Barberini

Intrarea la Castelul Sant’ Agelo costă 14 euro. Intrarea este gratuită în prima duminică din lună.

Priveliște de la Castelul Sant Angelo
Priveliște de la Castelul Sant Angelo

Intrarea la Pantheon costă 3 euro, iar în timpul oficierii slujbelor este gratuita.

Pantheon
Pantheon

Urcarea în Domul din Piața Sfântului Petru costă 10 euro, cu liftul.

Bazilica Sfântului Petru
Piața Sfântului Petru

Urcarea pe Monumentul din Marmura albă din Piața Venezia costă 10 euro, cu liftul.

Monumentul din Marmura albă din Piața Venezia
Piața Venezia de sus
Apus de soare la Monumentul din Marmura albă din Piața Venezia

Intrări libere la obiectivele turistice din Roma? De ce nu?

După cum ați observat anterior, intrările la principalele obiective turistice sunt destul de costisitoare. Însă vestea bună a început din primăvara acestui an, 2019. Pe lângă zilele cu intrări gratuite menționate anterior, în perioada 05-10 martie 2019, a fost permis accesul gratuit la mai multe obiective turistice, care aparțin statului italian.

Acest lucru a fost valabil la nivel de țară, deci și în celelalte orașe de interes turistic din Italia (precum Florența, Torino, Veneția, Milano, etc.). Acest obicei se va păstra an de an, în luna martie, tocmai pentru a se evita cozile formate în duminicile cu intrare liberă. Însă, tot va fi nevoie să vă înarmați cu răbdare.

Doar în Roma au fost deschise porțile, în mod gratuit, a numeroase obiective turistice de interes major și sunt redate mai jos (le voi scrie întocmai, fără traducere, pentru a fi mai ușor de reperat când le veți vizita/căuta pe internet):

 • Hill
 • Fori Imperiali
 • Galleria Spada
 • Galleria Borghese
 • Castello di Giulio II
 • La Galleria Nazionale
 • Colosseo – Amfiteatro Flavio
 • Area archeologica di Ostia Antica
 • Museo Nazionale di Palazzo Venezia
 • Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
 • Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
 • Museo Nazionale degli Strumenti Musicali
 • Mausoleo di Cecilia Metella e Castrum Caetani
 • Gallerie Nazionali di Arte Antica – Galleria Corsini
 • Gallerie Nazionali di Arte Antica – Palazzo Barberini
 • Area archeologica di Veio – Santuario di Portonaccio
 • Museo delle Civiltà – Museo Preistorico Etnografico „Luigi Pigorini”
 • Museo delle Civiltà – Museo Nazionale d’Arte Orientale „Giuseppe Tucci”
 • Museo delle Civiltà – Museo delle Arti e Tradizioni Popolari „Lamberto Loria”
 • Museo delle Civiltà – Museo Nazionale dell’Alto Medioevo „Alessandra Vaccaro”.
Muzeul Național Palatul Venezia
Muzeul Național Palatul Venezia
Camera hărților – Vatican

Cum poți interacționa cu localnicii? Vizitează o localitate mai mică.

Nu este o noutate faptul că, în orașele cu interes turistic ridicat, întâlnești persoane din toate colțurile lumii și mai puțin localnici autentici locului. În general, noi, oamenii, când mergem să vizităm un loc, vrem să atingem cât mai multe obiective turistice, ca și cum am fi într-un maraton. Continua agitație, aflându-ne în mijlocul unei mulțimi în mișcare, ne consumă energie și nervi, întorcându-ne acasă mai obosiți decât am plecat.

Cassino

Italia este o țară splendidă. Fiecare parte din ea este unică, atât ca peisaj natural, cât și ca arhitectură și design a clădirilor (noi și vechi). Astfel, cu toate că ne-am aflat în Roma în perioada cu intrări gratuite, am ales ca o zi să o rezervăm comunei Cassino. Am vrut pur și simplu să scăpăm de agitație, să petrecem timp într-un loc liniștit, să observăm localnicii (cum sunt ei, cum se comportă într-o zi normală din săptămână). Iar acest lucru este general valabil, indiferent ce țară veți vizita, rezervați-vă timp să ieșiți puțin din îmbulzeala orașului.

Cassino

Cassino este locul în care Radu și-a petrecut 3 luni de studiu cu bursă. Am surprins, mai degrabă, un mic orășel, nu comună. Este o localitate micuță, cochetă, la poalele munților, cu aer curat, cu blocuri și case care mai de care mai frumoase, bine organizate. Este o adevărată plăcere să te plimbi pe străzile acestui loc, mai ales că sunt copaci, bine îngrijiți, la tot pasul.

Cassino

Cum se ajunge în Cassino din Roma? Cât costă biletul? Cât timp durează drumul?

Din Roma în Cassino se ajunge în aproximativ 2 ore cu trenul din gara Termini, peronul 25 (20-30 minute înainte de plecarea trenului sunt necesare pentru a avea timp de cumpărare a biletului și să ajungeți pe peronul de plecare). Biletul se poate achiziționa din gară, de la automatele de bilete „Trenitalia” sau online (vezi aici). Costul unui bilet este de 8,40 euro/sens (circa 40 lei).

Parcul Central din Cassino
Parcul Central din Cassino
Cassino – Priveliște de pe munte

Dacă v-a plăcut acest articol, îl găsiți folositor sau aveți întrebări, aștept să-mi scrieți în privat pe facebook și, totodată, să dați un like paginii @Minionii Calatori. 🙂

Cu prietenie,

Mihaela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s