Muntele Athos pe cont propriu. Mitul chemării și costuri

Te salut,

Cei care se pot bucura de accesul pe Muntele Athos sunt bărbații, nu și femeile. Acest loc surprinde prin frumusețea sa, căci nu întâmplător acest munte este numit „Grădina Maicii Domnului”. Radu s-a întors de aici cu niște poze superbe, încât mi-am dorit ca în anul respectiv să vizitez Grecia. Nu am regretat deloc această dorință.

Muntele Athos de pe ferryboat

Despre Muntele Athos

Muntele Athos (sau Athon) are o altitudine maximă de 2033 m și este poziționat în nord-estul Greciei. Fiind legat de continent, acest munte este cosiderat și peninsulă, având o lungime de aproximativ 60 km și o lățime de 8-12 km. În trecut, acest loc era adresat închinării la idoli, pe el fiind construit idolul Apolon (o lucrare uriașă, făcută din aur și vizibilă chiar din Constantinopol). Datorită unei furtuni pe mare, corabia în care se afla Maica Domnului cu Sfântul apostol Ioan, a poposit la poalele Muntelui Athos. Văzând frumusețea acestui munte, Maica Domnului a cerut Fiului ei ca acest munte să-i fie încredințat ca moștenire.

Prin prezența Maicii Domnului pe munte, au fost alungați toți diavolii aflați în idoli. Din acel moment a avut loc încreștinarea acestui munte și a devenit Sfânt. O perioadă îndelungată de timp după acest eveniment, muntele a fost pustiit. Ulterior, cu voia Bunului Dumnezeu și a Maicii Domnului, au ajuns în acest Sfânt Munte bărbați râvnitori în credință. Mai pe urmă, s-au construit multe mănăstiri, schituri, chilii și colibe. Aici și-au aflat locul călugări și pustnici din toată lumea. Uimind prin frumusețea sa și fiind protejat de însăși Maica Domnului, Muntele Athos este considerat „Grădina Maicii Domnului”.

Poteca dintre Mănăstirea Xenofont și Mănăstirea Sfântul Pantelimon

Loc interzis femeilor

Legea care interzice femeilor intrarea în Sfântul Munte Athos se numește avaton, care înseamnă „neumblat”. Călugării au sfințit locul cu rugăciunile și sângele lor, și tot călugării au hotărât în unanimitate să fie păstrată această lege, indiferent de poftele lumii păgâne.

O veche tradiție, păstrată prin viu grai, susține că soția împăratului Teodosie cel Mare a dorit să vadă Mănăstirea Vatopedu, zidită de soțul ei în Muntele Athos, în timp ce se întorcea din Roma la Constantinopol. Ajungând în tinda Mănăstirii, auzi o voce tunătoare: „Oprește-te și întoarce-te înapoi, căci eu sunt împărăteasa Muntelui acestuia. Pentru ce ai venit să tulburi liniștea supușilor mei? Să știți că de azi înainte, nici o femeie nu va mai călca pământul sfânt al acestui munte”. Aceasta s-a tânguit tare de fapta sa și a dăruit podoabe scumpe Mănăstirii înainte de a părăsi Muntele. De atunci și până azi, nicio femeie n-a mai intrat în Sfântul Munte Athos.

Ieșirea de pe poteca dinspre Mănăstirea Zografu către Mănăstirea Vatopedi

Chemarea în Muntele Athos. Mit sau adevăr?

Cu siguranță ai citit sau ai auzit de faptul că e nevoie să cunoști pe cineva în Sfântul Munte pentru a-ți face chemare sau pentru a mijloci în obținerea permisului de intrare/ședere în munte. Sau că este recomandat să mergi doar cu grup organizat. Într-adevăr, există persoane care vor să te descurajeze, însă nu le da crezare. În cazul în care ești creștin ortodox (aceștia au întaietate pe Muntele Athos), îți recomand să nu ții cont de aceștia și să nu te lași descurajat.

Radu, cu ajutorul meu, a solicitat cazare pentru 3 persoane în Sfântul Munte cu aproximativ o lună înainte de plecarea lui propriu-zisă. El a fost împreuna cu alți 2 prieteni. Iar cazarea nu a fost solicitată în orice perioadă, ci chiar cu 2 săptămâni înainte de Sfintele Paști din anul 2019. Menționez faptul că nu am apelat la vreo cunoștință să ne ajute cu plecarea (căci nu avem pe nimeni nici noi, nici ceilalți 2 prieteni). Iar în Postul Mare, numărul de pelerini este foarte ridicat în Muntele Athos, fiind cel mai important post de peste an. Teoretic, în această perioadă, șansele de a face doar turism, sunt minime. Însă tocmai mi-a povestit Radu că în ultima dimineață petrecuta pe munte, a întâlnit la Mănăstirea Pantocrator 2 asiatici.

Priveliște la pas spre Schitul Lacu

Costuri și buget în Muntele Athos și până acolo

Când vine vorba de vizitarea Muntelui Athos, nu există o limită superioară și inferioară, ci fiecare cheltuiește după dorință și puteri. Această afirmație este făcută pe considerentul că se lasă donații la fiecare mănăstire pe care o vizitați, sub formă de pomelnic, fiecare după posibilitățile financiare.

Per total, s-au cheltuit aproximativ 400-450 euro pe această ieșire de o săptămână a lui Radu. Au plecat cu mașină personală Sâmbătă la amiază din Cluj-Napoca și au ajuns tot Sâmbătă acasă. Au înnoptat o seară la București, după care, Duminică la amiază au pornit spre Grecia. În portul Uranopoli au petrecut o noapte, urmând ca Luni dimineața să se îmbarce spre Sfântul Munte Athos. Vineri, după ce au ajuns înapoi în port, și-au luat mașina din parcare, și au venit direc spre casă.

Vă voi reda mai jos câteva costuri luate ca notițe de Radu:

 • Cină popas pe drum Cluj-București – 2 euro
 • Cazare București – aproximativ 20-30 euro
 • Cazare Uranopoli – 20 euro
 • Cină Grecia – 10 euro
 • Permis de ședere în Muntele Athos – 25 euro
 • Pâine – 2.20 euro
 • Fresh + plăcintă Uranopoli – 10 euro
 • Bilet ferryboat Uranopoli – Mănăstirea Xenofont – 5 euro
 • Bilet ferryboat Măn. Dochiaru – Măn. Zografu – 2 euro
 • Prânz în portul Uranopoli – 10 euro
 • Taxă parcare mașină în port – 20 euro

Bineînțeles, aceste costuri sunt orientative. Luați în calcul și costul pomelnicelor, suvenirurilor, a combustibilului + taxe drum, precum și altele, în funcție de necesitățile fiecăruiă.

Plecare din Portul Dafne cu speedboatul

Din punctul nostru de vedere, este o experiență care merită încercată și trăită. Dacă te gândești să mergi în Muntele Athos, dar încă mai ai îndoieli, nu da înapoi. Acționează și planifică.

Mănăsirea Xenofont – plecare din Muntele Athos

Cu prietenie,

Mihaela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s