Adrenalină maximă la Cheile Tureniului. Excursie de o zi.

Priveliște dinspre Copăceni la întoarcea spre Tureni

Te salut,

În rândurile ce urmează îți voi prezenta pe scurt cum arată o ieșire de-o zi la Cheile Tureniului. Excursia a fost peste așteptările mele, având parte de o experiență total nouă pentru mine. Luând în considerare faptul că ne cam lipsește condiția fizică la amândoi, ne-am solicitat corpul la cote maxime. Singurul lucru care m-a făcut să continui acest traseu până la capăt a fost faptul că nu mai voiam să trec pe unde am trecut o dată, vazând dificultatea acestuia.

Unde se află Cheile Tureniului?

Cheile Tureniului (numite și Cheile Turenilor, Cheile Turului sau Cheile Copandului) se află în județul Cluj, între localitățile Tureni și Copăceni. Cu o căutare pe Google, veți vedea că sunt situate la circa 23 km de orașul Cluj-Napoca, în direcția orașului Turda, ținând drumul european E81. Dacă ne raportăm din sens opus, dinspre Turda spre Cluj-Napoca, pe același drum european E81, distanța este chiar mai mică.

Despre Cheile Turenilor

Cheile Turului reprezintă o arie protejată și parc arheologic de interes național. Înălțimea maximă a cheilor este de aproximativ 150 m, iar lungimea lor nu depășește 2 km. Râul a cărui curs îl urmăm printre chei poartă denumirea de Pârâul Racilor, formînd pe alocuri mici cascade. În stânci se pot observa numeroare peșteri, care au dovedit de-alungul anilor de cercetări faptul că au fost locuite în perioada secolelor V-XII.

În prezent, deși sunt foarte vizitate aceste chei (mai ales din 2018, de când salvamonții au marcat traseul turistic printre aceste stânci), natura își păstrează foarte bine sălbăticia. Veți fi surprinși plăcut de cântecul diferitelor păsări ce viețuiesc aici, de fluturi multicolori, șopârle simpatice și diferite flori interesante.

E dificil traseul prin Cheile Tureniului?

Și da, și nu. Am avut parte de câteva blocaje la început, peste care am trecut cu bine, datorită susținerii lui Radu și faptului că eu am fost cu inițiativa acestei ieșiri. Nu voiam să renunț și datorită faptului că am fost prinsă de frumusețea peisajului. În schimb pentru Radu, a fost doar o încălzire, simțindu-se în elementul său.

Totodată, depinde de condiția fizică pe care o aveți. Traseul este un amestec între potecă normală, pietre prin apă (pe alocuri), și stâncă amenajată cu cablu și scoabe metalice pentru pășit, după cum vedeți în imagini. Așteptați-vă să vă și udați/murdăriți, căci involuntar atingeți și apa.

A doua zi, ne-am ales amândoi cu o febră musculară pe cinste (eu și cu câteva zgârieturi și vânătăi). Însă, cu atenție și curaj, oricine poate străbate acest traseu turistic. În fața noastră a fost un grup de tineri, printre care și o fetiță de maxim 10 ani, care, cu puțin ajutor din partea băieților, a trecut de toate părțile dificile.

Cum să ne pregatim pentru traseu?

Haine sport, cât mai lejere, încălțăminte de munte, impermeabilă sau cel puțin adidași (nicidecum sandale, papuci). Recomandabil este să aveți și o pereche de mănuși din material, pentru a evita bătăturile în palme de la cablul de susținere de pe stânci, care o să-l folosiți din plin. Evident, cel mai indicat este să aveți minimul de echipament menționat de salvamonți (ham, lonje, cască). Noi nu am avut și n-am văzut pe nimeni să aibă echipamentul indicat de salvamontiști.

ATENȚIE: Asigurați-vă că în ziua în care veți merge va fi vreme bună, fără averse și vânt puternic.

Cum se ajunge la intrarea în chei din Tureni?

De pe drumul european E81 (Cluj-Napoca – Turda), virati la dreapta către localitatea Tureni, pe drumul 103G. Dacă veniți dinspre Turda spre Cluj-Napoca, virați la stânga pe același drum, 103G.

După ce ați virat spre Tureni, urmați harta de mai jos:

Dacă scrieți direct Cheile Tureniului pe Google Maps, veți ajunge aici:

Priveliște din locul unde te scoate Google Maps căutînd Cheile Tureniului

După ce v-ați parcat mașina în locul sus indicat, căutați drumul de acces în chei, cu bulină albastră, care e indicat în felul următor:

Continuați mersul pe drumul din imagine, treceți de carieră și ajungeți chiar la începutul cheilor și intrarea efectivă pe traseul turistic.

Drum prin cariera, înainte de intrare în chei
Să intrăm pe potecă printre chei, după bulina albastră

Fiind localizate între 2 localități, accesul la traseul din Cheile Turenilor este posibil din ambele părți: fie din Copăceni, fie din Tureni. Personal, am parcurs acest traseu dinspre Tureni spre Copăceni.

Cum te întorci în Tureni după finalizarea traseului prin chei?

Îți dai seama că ai finalizat traseul o dată ce ajungi la prima casă. Înainte de casă, faci stânga în sus (vei observa bulina albastră în continuare), pe deasupra cheilor. Practic te întorci de unde ai pornit. Dacă în chei ai intrat pe drumul din carieră, la întoarcere, drumul duce pe deasupra carierei.

Traseul prin chei, dinspre Tureni spre Copăceni este amenajat pe partea stângă a cheilor. Și tot pe versantul din partea stăngă te întorci înspre sat.

Intrarea în chei dinspre Copăceni

Bulina albastră te va însoți și deasupra Cheilor Tureniului.

Ne-am întâlnit și cu o turmă de oi simpatică, a cărei clinchet ne-a acompaniat până în sat.

Este recomandat să urmezi traseul dinspre Copăceni spre Tureni?

Din punctul meu de vedere, este mai complicat să parcurgeți traseul invers. Și asta doar prin simplul fapt că ar însemna să înaintați pe stăncă cu partea stângă în față și să veniți contrar apei printre chei. Însă e de luat în calcul acest aspect pentru stângaci (cel mai probabil lor li se pare mai ușor să înainteze cu stângul în față). Râul curge dinspre Tureni spre Copăceni (dacă râului i-ar fi mai ușor să curgă invers, și-ar întoarce cursul apei).

Dacă totuși ajungeți la accesul în chei dinspre Copăceni, recomandarea ar fi ca prima dată să mergeți pe deasupra cheilor spre Tureni și apoi să vă întoarceți pe traseu. În acest caz, după ce ați trecut de ultima casă, urcați pe versantul din dreapta și urmați bulina albastră.

Aproape de ieșire de pe traseu

Cât durează întregul traseu dus-întors?

Luând în considerare lipsa noastră de activitate și opririle pentru poze, am făcut circa 2.5 – 3 ore efectiv prin chei și încă aproximativ 1 oră urcarea și întoarcerea în sat pe deasupra cheilor, cu tot cu oprire pentru masă.

Merită să vă puneți câteva sandwich-uri în rucsac, pe lângă apă, pe care să le savurați deasupra cheilor. Peisajul este mirific.

Îmi doresc să vă fi stârnit apetitul de o drumeție pe lângă Cluj-Napoca, iar înformațiile să vă fie de folos. Noi ne propunem să repetăm experiența, dar într-un alt anotimp, să schimbăm peisajul.

Cu prietenie,

Mihaela