Liniște și relaxare la Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou. Excursie de-o zi.

Te salut,

Dacă ai o zi sau doar câteva ore libere și te afli în apropierea acestei minunate grădini botanice, nu ezita să o vizitezi. E considerată cea mai frumoasă grădină botanică din România. Vei găsi un loc unic, care îmbină multitudinea de plante cu: acvarii de pești; mini-zoo cu cerbi, căprioare, porci mistreți; grădină japoneză; lacuri cu nuferi; grădină cu trandafiri multicolori și miros ademenitor; etc. Te asigur că nu vei regreta și cu siguranță vei vrea să te reîntorci aici.

Scurt istoric

Grădina Botanică din Jibou a luat naștere din inițiativa profesorului Vasile Fati, a cărei nume îl poartă și în prezent. Începând cu anul 1959, acesta a predat Biologie la liceul din Jibou, liceu aflat în incinta fostei reședințe a familiei Wesselényi (nobil maghiar). Profesorul a remarcat potențialul terenului aflat în jurul liceului, precum și a vechiului parc de agrement, care găzduia o diversitate de specii ce trebuiau valorificate.

Timp de 9 ani, Vasile Fati a pus bazele memoriului acestei grădini împreună cu botaniști celebri ai României, precum  prof. dr. Alexandru Borza (întemeietorul Grădinii Botanice a Universității din Cluj) și prof. dr. Ion T. Tarnafschi (directorul Grădinii Botanice a Universității din București). Iar anul 1968 a fost anul înființării acestei grădini botanice prin aprobarea memoriului de către Ministerul Învățământului.

Din 1968 până în prezent, Grădina Botanică din Jibou și-a mărit suprafața până la 24 ha. Tot aici funcționează Centrul de Cercetări Biologice – Jibou, cu o muncă vastă și complexă, recunoscută la nivel internațional.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul oficial al Grădinii Botanice Vasile Fati aici.

Unde se află Grădina Botanică Vasile Fati?

După cum anunță și titlul, această grădină bitanică se află în orașul Jibou, din județul Sălaj. Pe hartă, arată cam așa:

Jiboul este un oraș mic, cochet, ordonat, organizat și liniștit. Dacă mergeți la pas prin centrul orașului, îl străbateți în circa 10 minute. Veți găsi blocuri doar în centrul orașului, majoritatea acestuia fiind compus din case cu curte. Se investește continuu în modernizarea acestuia, dat fiind faptul că găzduiește 2 licee cu rezonanță din județul Sălaj, cu profesori și elevi conștiincioși.

Cum se ajunge la Grădina Botanică din Jibou?

Sunt 3 direcții dinspre care puteți ajunge în Jibou la Grădina Botanică (de la Zalău, de la Baia Mare, de la Cluj-Napoca) și 2 posibilități de transport confortabile: cu mașina personală sau cu trenul.

Cu mașina personală

Oraș de plecareDestinațieRută recomandatăKmTimp
ZalăuJibouDrumul E81+1H2500:30
Baia MareJibouDrumul 1C+193+108A7001:30
Cluj – NapocaJibou Drumul E81+108A9001:30
Sugestii de rute recomandate

Nu vă îngrijorați de drum rău (doar mici porțiuni), dacă urmați traseele indicate în tabel. De ce să mă credeți? Ei bine, vă fac o confesiune: am copilărit la 10 km distanță de Jibou, urmând ca apoi să locuiesc atât în Baia Mare, cât și în Cluj-Napoca.

Cu trenul

Avem mașină doar de un an de zile, iar trenul ne-a fost cel mai bun prieten la drum lung de fiecare dată. Totodată, am ales să vă prezint și acest mijloc de deplasare datorită gratuității studenților. Dragi studeni, profitați din plin de acest beneficiu, să nu regretați mai târziu.

Mersul trenurilor îl puteți consulta aici. Dar între timp, am făcut și eu o analiză pentru voi în tabelul de mai jos.

Oraș plecareDestinațieOră plecareOră sosireDurată călătorieCost (RON)
ZalăuJibou10:00 10:3700:374.40
Baia MareJibou08:4510:0101:1613.70
Cluj-Napoca Jibou06:2809:4003:1218.30
JibouZalău15:1015:4800:384.40
JibouBaia Mare15:47 17:0901:227.20
JibouCluj-Napoca16:3619:5603:2018.30
Program, durata, cost călătorie cu trenul la Grădina Botanică din Jibou

ATENȚIE: Există posibilitatea ca mersul trenurilor si preturile să se modifice între timp. Vă recomand ca înainte să consultați și site-ul de aici. Tabelul are rol informativ doar.

Cum e structurată Grădina Botanică din Jibou?

Ținând cont de complexitatea acestei grădini, după cum vă anunțam în primele rânduri, voi lasă poza preluată de pe site-ul oficial al acestei grădini să vorbească de la sine. Eu personal sunt fascinată de frumusețea acestui loc, pe lângă faptul că e o oază de liniște și relaxare deplină.

Harta Grădinii Botanice din Jibou preluată de aici

Este vreun local în incinta grădinii botanice?

Da. La Terasă (vezi poza de mai sus cu harta grădinii botanice) puteți savura o pizza, o înghețată, un snack/chips, un suc rece, etc. Veți fi surprinși de prețurile decente ce le veți găsi aici, ținând cont că sunteți în incinta unui obiectiv turistic renumit.

Loc de joacă lângă terasă

Cât costă intrarea la Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou?

Adulți10 lei
Elevi, studenți, pensionari5 lei
Copii (0 – 7 ani)Gratuit
Persoane cu handicapGratuit
Ghid (Luni – Vineri)50 lei
Ghid (Sâmbătă – Duminică)100 lei
Tarife intrare la Grădina Botanică din Jibou (date preluate de la Casieria Grădinii Botanice)

Cât costă evenimentele speciale la Grădina Botanică din Jibou?

Taxă foto200 lei
Taxă foto cu limuzină250 lei
Taxă garderobă (opțional)100 lei
Taxă cununie civilă250 lei
Taxă cununie civilă cu limuzină300 lei
Taxă cununie civilă + religioasă300 lei
Taxă cununie civilă + religioasă cu limuzină350 lei
Activități private în Grădina Botanică (preț pe oră)300 lei
Tarife evenimente speciale la Grădina Botanică din Jibou (date preluate de la Casieria Grădinii Botanice)

Care este programul de funcționare?

Sector exterior (Luni – Duminică)08:00 – 19:00
Sector interior – Sere Botanice și Complex Acvarii (Luni – Duminică)08:00 – 18:30
Program de vizitare al Grădinii Botanice din Jibou

Menționez faptul că pe perioada primăverii și verii, Grădina Botanică este deschisă inclusiv în zilele libere legale (de exemplu: 1 Mai, 1 Iunie, 15 August).

3 obiective turistice în apropierea Jiboului

Dacă vă faceți griji că nu aveți ce vizita în plus în acest mic orășel, pe lângă obiectivul principal – Grădina Botanică – vă sugerez și următoarele locuri. Cu siguranță merită să ajungeți și aici:

Băile Jiboului – Pensiunea Eden

Sunt situate spre ieșirea din oraș către Zalău, pe partea dreaptă. Aceste băi curative sunt renumite pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfate si clorurate in tratarea afectiunilor hepato-biliare, gastro-intestinale si reumatismale. Apa minerală din bazin este captată dintr-un izvor natural. Există și posibilitatea de cazare peste noapte la prețuri rezonabile. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Pensiunii Eden, care deține aceste băi.

Grădina Zmeilor

Sunt situate la 10 km de Jibou către Cluj-Napoca, în satul Gâlgău Almașului. Imediat cum ați intrat în sat, veți găsi indicatorul spre intrare. Grădina Zmeilor este o rezervație naturală protejată, întinsă pe o suprafață de 3 ha. Cuprinde un lanț de stânci legendare, cu forme unice și interesante, care poartă denumirile de Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul.

Porolissum (Castrul roman)

Este situat la 16 km de Jibou către Zalău, în satul Moigrad. Porolissum este plin de istorie și foarte vechi. A fost oraș-capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C.. Tot aici este locul în care s-a descoperit cel mai vechi tezaur de aur masiv din România, care datează din perioada neoliticului (ultima perioadă a epocii de piatră).

Să vă fie de ajutor și de folos aceste informații. Pe curând.

Cu prietenie,

Mihaela

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s