Siguranța în tren în timp de pandemie

Te salut,

recent am avut ocazia să călătoresc iar cu trenul. Mi-a fost dor de acest lucru și sincer, mi-a lipsit. Nu voi intra în detalii de ce, menționez doar următoarele: e singurul mijloc de transport în comun în care mă simt în siguranță și care mă relaxează (și nu mă obosește). Articolul în care am vorbit despre premiul revendicat de la CFR Călători – Interrail, prezintă mai multe aspecte care mă leagă de mersul cu trenul.

Măsuri de prevenire luate în gara din Cluj-Napoca

Cum te apropii de ușa de intrare în gară, vei găsi în geam plin de afișe cu „poartă mască”, „păstrează distanța”, etc. Practic, mesajele standard pe care le știm cu toții.

După ce am intrat pe ușă, m-au întâmpinat niște buline albastre cu săgeată albă, care îmi indicau direcția corectă de mers spre casierie / toaleta / magazine și apoi, spre ieșire.

Apropiindu-mă de casierie, în fața fiecărui ghișeu s-a conturat un culoar din stâlpi cu panglică despărțitoare, ca la aeroport/cinematograf . Pe podea, în mijlocul fiecărui culoar astfel format, sunt plasate 5 buline roșii cu mesajul „Păstrează distanța”, care îți indică unde să te poziționezi la rând.

Ieșind din clădire spre peroane, marginile fiecărui peron au fost marcate cu vopsea de culoare portocalie, formând culoare. În mijlocul culoarelor, apar iar bulinele albastre care îți indică sensul de mers. Sunt gândite în așa fel încât să te ghideze prin culoarul subteran la urcarea în tren și spre accesul de ieșire suprateran, la coborârea din tren.

Băncile de pe peroane sunt marcate deasemenea, indicând șezutul pe marginea lor și locul din mijloc liber.

Urcând în trenul de tip „Săgeată albastră”, cu un singur vagon, totul era la fel. Nimic nu a fost modificat/marcat.

Observații personale asupra măsurilor de prevenire luate

  1. Lipsa dezinfectantului. Atât în gară, cât și în tren, lipsea dezinfectantul de mâini. Dacă era și nu l-am observat, e greșeala mea, cu scuzele de rigoare. Șervețelele umede antibacteriene mi-au fost la îndemână. Iar după părerea mea, când mergem cu trenul, cu toții ar trebui să avem în geantă un dezinfectant de mâini sau șervețele umede și respectiv, șervețele uscate, ținând cont de condițiile precare din tren, chiar și înaintea pandemiei. La modul cel mai sincer, nu ne putem aștepta la dezinfectant în tren și/sau gară, atâta timp cât lipsește hârtia igienică și săpunul din trenuri, de cele mai multe ori. Și asta pe bună dreptate, căci costul biletului de tren este semnificativ redus în țara noastră, comparativ cu alte țări (exempul concret, în Israel, pentru 20 km de mers cu trenul, am plătit 13.50 euro).
  2. Diferențierea ghișeelor. Stâlpișorii cu panglică împiedică trecerea de la un ghișeu la altul și implicit, împiedică înghesuiala excesivă. Consider acest aspect un plus de protecție, care putea fi adoptat chiar și înainte de pandemie.
  3. Marcajele și bulinele indicatoare. Personal, mi-a plăcut ideea colorată de a marca zonele de acces permise și nepermise, precum și evidenierea direcției de mers, cu scopul evitării intersectărilor ce pot duce la aglomerarea într-un singur loc. Nu știu când au fost făcute, dar se păstrează foarte bine. Consider benefică și această măsură de prevenire a pandemiei.

M-am simțit în siguranță în gară și în tren?

Da, m-am simțit în siguranță în gară și în tren, pe toată durata călătoriei, și nu mi-a fost frică deloc de o posibilă contaminare. Siguranța mea a fost dată de 4 motive principale:

  • Lipsa aglomerării din tren. Dacă e vacanță și nu sunt prezenți elevii și studenții, nu mai sunt călători. Singurele persoane care mai circulă cu trenul în timp de pandemie sunt navetiștii și câteva persoane răzlețe, cum am fost și eu. Mai multă aglomerație întâlnesc zilnic în tranvai.
  • Mobilizarea CFR Călători. Am rămas plăcut surprinsă să găsesc schimbările prezentate mai sus. Cu buget scăzut, dacă nu sunt călători, s-a conturat ceva benefic și de efect pe termen lung.
  • Responsabilizarea călătorilor. Acești călători navetiști și călători răzleți s-au responsabilizat să poarte mască, să păstreze distanța, să-și aștepte rândul, să-și igienizeze mâinile mai des.
  • Mindset-ul format. Circul aproape zilnic cu tranvaiul care, de cele mai multe ori, este aglomerat mai mult decât ar fi recomandat. Astfel, am plecat la tren cu gândul că e același lucru ca și cum aș fi în tranvai. Însă eram convinsă că nu va fi aglomerat, dat fiind faptul că era weekend și dimineață. Așa a și fost: gara era goală, iar în tren puteam să-mi aleg oriunde loc, mai ales după ce au coborât navetiștii.

Cum văd măsurile de prevenire pe timp de pandemie?

La noi în țară se păstrează ideea „turmei de oi” la orice, din păcate. Ne înghesuim toți la grămadă, îi lăsăm fără aer pe unii câteodată, și nu știm să ne așteptăm rândul. Suflăm toți unii pe alții, fără să știm acorda spațiul minim necesar fiecăruia.

Pe de altă parte, în ceea ce privește igiena, mai există persoane de la oraș, cu statut social chiar, și care sunt certați cu apa și săpunul după utilizarea toaletelor și nu numai. Ce să mai spunem de toaletele din curte, care mai există și azi (deși tind să cred că acei oameni sunt mai curați ca orășenii ce se dau cu „alifii”, în loc de apă și săpun).

Din păcate, am avut nevoie de un virus mai violent, creat în laborator de om, să ni se pună la dispoziție dezinfectant la intrarea în magazine, să avem delimitări și indicații de direcție organizată în zonele aglomerate publice. E de plâns că doar prin obligație și nu de bună-voie am devenit mai conștienți de importanța igienei și evitarea invadării spațiului celui de lângă noi (dacă am devenit într-adevăr conștienți de importanța respectării celui de lângă noi).

Dragilor, aveți grijă de voi, însă fiți atenți să nu o dați în paranoia. Pericol de infectare există și până la magazinul de la colțul blocului. Nu vă fie frică să circulați în mijloace de transport în comun. Păstrați-vă mintea limpede.

Cu prietenie,

Mihaela

Mocănița – Vișeul de Sus (Maramureș)