Bursă de studiu în străinătate. Începuturi și confesiuni II

Te salut,

Acest articol este continuarea celui de aici. În rândurile ce urmează îți voi împărtăși 3 motive pentru care cred că am obținut bursa de studiu exact la momentul potrivit și nu când am vrut eu. Totodată, îți voi spune care au fost motivele mele de a rămâne motivată să nu renunț la acestă plecare timp de aproape 8 ani de zile. Tot timpul, lucrurile bune se lasă așteptate, nu-i așa? 🙂

Imagine preluată de pe http://www.dreamstudiesabroad.com

Obținerea bursei exact la momentul potrivit

Unele lucruri nu se întâmplă când ți le dorești, ci când e cel mai benefic pentru tine. Așa a fost și în cazul meu. Îmi doream să plec la studiu înafara țării prin anul II sau III de facultate, pentru a nu-mi complica prea mult existența în an terminal, anul IV, când aveam de susținut licența. Însă analizând acum situația, realizez faptul că am plecat în cel mai oportun moment din viața mea.

Iată motivele pentru care mă bucur că nu am plecat mai repede cu bursă, deși la acel moment a fost frustrant.

  1. Am fost mult mai conștientă. Inițial, am văzut acest lucru doar ca o șansă să ies din țară și să zbor cu avionul, dorindu-mi din copilărie să cutreier lumea. Așa că, am privit acest lucru ca fiind cel mai bun start. Însă fiind pasionată și de învățat, pe lângă curiozitatea de-a ieși în lume, mi-am dorit enorm să cunosc un alt sistem de învățământ și să interacționez cu persoane noi, pentru a vedea cum gândesc alții. Ulterior, am conștientizat faptul că e o adevărată șansă de dezvoltare profesională și personală, lucru care s-a și dovedit. Fiecare ieșire din zona de confort aduce lucruri neprevăzute, însă te întăresc și își lasă constructiv amprenta în viața ta.
  2. Am avut un susținător puternic în spate. Radu era prezent mereu să mă susțină și să mă încurajeze când eram la pământ. Toți avem nevoie de cineva care să aibă încredere în noi că vom reuși și să ne încurajeze, indiferent cine e acea persoană. În ciuda faptului că lucra foarte mult să reușească financiar să-mi fie alături de Sărbătoarea Sfintelor Paști în Norvegia, seara mai avea răbdare să mă asculte și să mă îmbărbăteze.
  3. Independența financiară. Am lucrat întreaga vară să-mi strâng bani pentru cheltuielile ce mă așteptau cu plecarea mult dorită, astfel încât nu am depins financiar de familia mea. Acest aspect nu l-am luat inițial în seamă (când îmi doream să plec mai repede cu bursă). Însă acum mă bucur că am avut propriile resurse financiare, căci satisfacția e mult mai mare. Totodată, pe lângă bani, am câștigat experiență în piața muncii, cunoștințe noi și încredere. Iar din momentul în care am plecat cu această bursă, mi-am câștigat total independența financiară și nu am mai depins deloc de sprijinul părinților.
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este when-studying-abroad-does-not-make-sense2-1024x459-1.jpg
Imagine preluată de pe http://www.scholarship-positions.com

Ce m-a motivat să nu renunț în timp la acest vis?

  1. Curiozitatea. Eram foarte curioasă de stilul de viață a altor țări. De mici copii am fost îndoctrinați că se trăiește rău în țara noastră în comparație cu altele. Și foarte mulți români plecau și pleacă în alte țări, în speranța găsirii unui trai mai bun. Prin acest schimb de experiență, am putut afla singură ce înseamnă cultura, stilul de viață și obiceiurile uneia dintre cele mai dezvoltate țări din Europa, făcând ceea ce îmi place (să învăț) și fiind plătită pentru asta.
  2. Dorința de cunoaștere. Eram foarte curioasă cu e sistemul de învățământ înafara țării, căci tot auzeam că e diferit. Voiam să aflu cum gândesc alți studenți, cum învață și ce fac diferit de noi. Voiam să știu cum se comportă profesorii cu studenții în exterior și care este stilul lor de predare. Pot afirma că am primit răspuns la toate întrebările. Vă îndemn să vă răspundeți și voi la aceste întrebări prin experiența proprie.
  3. Șansa de a călători pe gratis. Din punctul meu de vedere, este cel mai frumos vis devenit realitate. Ai posibilitatea să vizitezi locuri noi, fără să fi nevoit(ă) să scoți bani din buzunarul propriu. Primești o sumă de bani lunar, care îți permit să te bucuri de explorarea împrejurimilor locului în care mergi. Profitați din plin de vizitarea muzeelor, căci reducerea de student este semnificativă. Ca și adult, scoți o avere pe un bilet la muzeu cu prestigiu internațional.
  4. Independența și libertatea. O dată ieșit din casă, ești pe cont propriu 100%. Tu singur(ă) ești responsabil(ă) pentru tot și nu ai de dat socoteală la nimeni. Am așteptat aceste lucruri nespus, le-am adorat atunci și le ador și acum. Te responsabilizează și te maturizează foarte mult o astfel de experienă.
  5. Dorința de a avea ceva în plus la CV. Învățământul românesc ne pregătește să fim buni angajați, nicidecum antreprenori ai propriilor afaceri. Și din păcate, am fost și sunt rezultatul acestui sistem de învățământ, ținta mea fiind: să-mi diferențiez CV-ul la angajare de ceilalți concurenți, să fiu o angajată foarte bună și să aspir la promovări. Acum, cu experiență în muncă și interviuri nenumărate, realizez cât de limitat am gândit. Dragilor, cât mai puteți, gândiți-vă să fiți proprii voștri angajatori. Luptați pentru visul vostru, și nu al altora. Eu încă mă lupt să scap de înrădăcinarea etichetei de angajat și să nu mai gândesc limitat din acest punct de vedere.
Imagine preluată de aici, unde poți citi mai multe despre motivație

În loc de concluzie, îți voi da un sfat: rămâi focusat(ă) și concentrat(ă) pe ceea ce îți dorești, indiferent de cât timp e necesar. Lucrurile bune se lasă așteptate, dar nu știm perioada de timp. Dacă am da imediat uitării orice vis al nostru, ce scop am mai avea în viață? Însă când știm ce vrem, ne găsim și motivația pe termen lung.

Să-ți fie de folos aceste gânduri! 🙂

Cu prietenie,

Mihaela