Bursă de studiu internațională. Cine poate aplica și unde găsești informații

Te salut,

Întrebările din titlu mi le-am pus și eu când nu aveam nicio cunoștință despre bursele de studiu în străinătate. Ulterior, am aflat răspunsurile și m-am liniștit. Acum e mai simplu ca niciodată să pleci la o universitate străină și chiar să primești bani pentru că faci acest lucru, indiferent ce facultate și specializare urmezi în țară. Profită din plin de această oportunitate, pentru a nu regreta mai târziu.

Cine poate aplica pentru o mobilitate internațională?

Sunt 3 condiții esențiale care le cunosc și mi s-au cerut pentru a pleca cu bursă de studiu:

  1. Să fii integralist(ă). Dacă demonstrezi că ai dificultăți în țară în a-ți încheia situația semestrială, evident că vei fi exclus de pe lista plecării cu bursă de studiu. Cea mai importantă condiție impusă de cei care subvenționează o mobilitate internațională este să obții un minim de credite la facultatea la care te deplasezi în străinatate (număr specificat în contractul de mobilitate). În caz contrar, dacă lași lucrurile nefinalizate în timpul deplasării tale, riști să fi nevoit să restitui toată suma primită în timpul mobilității. Iar scopul subvenționării burselor nu este acesta. Cei care nu au probleme cu trecerea examenelor, nu ratați această șansă. Iar dacă totuși, aveți dificultăți în a trece examenele în țară, puneți-vă pe treabă, căci merită din plin efortul.
  2. Să cunoști o limbă străină. Evident, să poți studia într-o țară străină, nu poți fără să cunoști o limbă străină. Se cere un nivel mediu spre avansat (B1-B2), pentru care se dă un examen de competență lingvistică, iar certificatul obținut se atașază dosarului de aplicare la bursa de studiu. Dacă cunoști limba engleză, poți merge să studiezi oriunde. Însă pentru Franța, Germania, Italia, Spania, recomand limbile oficiale ale acestora. Chiar și pentru aceste țări poți da examenul de competență lingvistică în Engleză, dar nu te aștepta la prea multă engleză din partea lor. De regulă, aici se susțin orele în limba lor oficială. Chiar dacă au parteneriate internaționale, au mândria de a vorbi în limba lor și pretind acest lucru și de la străini.
  3. Să ocupi loc bugetat de stat. Numărul locurilor la buget sunt limitate pentru fiecare specializare și se acordă în ordinea mediilor, de la cea mai mare, la cea mai mică. E suficient dacă ai note medii (de regulă o medie anuală / semestrială peste 8,00) ca să poți aplica pentru bursă. Din câte cunosc, nu am auzit pe nimeni care-și plătește facultatea în țară să fie sponsorizat pentru plecarea cu bursă în străinătate.

DE REȚINUT!

Nu este obligatoriu să fii printre cei mai buni la învățătură ca să pleci cu bursă înafara țării. De regulă, la cei mai buni studenți dintr-o grupă le este frică să facă o schimbare, pentru a nu cădea din clasament. Eu am fost top 1 și pot spune că e o mare înșelăciune să crezi așa ceva. Pe durata plecării mele am primit bursă de studiu și în România. Am observat că mai degrabă sunt mult mai curajoși studenții cu rezultate medii în a face o schimbare radicală și te încurajez s-o faci. Nu ai nicun motiv să nu o faci, dacă îndeplinești cele 3 condiții.

Imagine preluata de pe http://www.exam-practice.com

E nevoie să urmez o anumită facultate?

Răspunsul este NU. Orice facultate finanțată de Statul Român are parteneriate cu diferite facultăți din afara țării noastre. De regulă, parteneriatele dintre facultăți sunt realizate de profesorii din învățământul superior, care accesează și/sau participă la proiecte internaționale comune de cercetare, pe domeniul de interes al unei facultăți. Totodată, sunt proiecte cu termene limită și cerințe specifice, care pot fi accesate de orice universitate, doar pentru partea de relaționare internațională (Erasmus, SEE Grants, etc.). Fiecare universitate are un Birou de Relații Internaționale unde te poți adresa pentru informații legate de bursele disponibile pentru facultatea urmată de tine.

Cum aflu unde aș putea pleca să studiez?

Există posibilitatea să fie și mai multe posibilități, însă eu găsesc 3 posibilități în acest sens, după cum urmează:

  1. Te adresezi Biroului de Relații Internaționale al Universității. Pentru a afla ce tip de burse sunt disponibile în cadrul facultății tale și pentru ce țări, în acest loc poți afla această informație. Toate demersurile de plecare se fac prin Biroul de Relații Internaționale, indiferent de bursa accesată și țara de plecare.
  2. Iei legătura directă cu un profesor intermediar între facultăți. Acesta a fost cazul meu, practic. Coordonatorul lucrării de licență din țară coresponda direct cu coordonatoarea mea din Norvegia. Ai un profesor favorit, față de care te poți deschide, nu ezita să-i destăinui acestă dorință a ta. Cu siguranță te poate ghida altfel decât te-ai putea descurca pe cont propriu.
  3. Te poți informa direct pe internet și aplici singur(ă). De regulă, acest tip de abordare se adresează celor care vor să aplice „direct la țintă” și care vor să urmeze în totalitate o facultate / un masterat înafara țării. În acest caz, se accesează direct regulamentul de înscriere de pe site-ul facultății dorite. Sau sunt organizații care mijlocesc pentru obținerea unei burse la o anumită facultate din străinătate (spre exemplu, Edmundo).
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este download.jpg
Imagine preluată de pe http://www.topuniversities.com

Înainte de încheiere, dacă vreodată ți-a trecut prin minte să pleci cu bursă, dar încă mai stai pe gânduri, nu uita că nu există nu pot, însă există nu vreau. Ia atitudine înainte să fie prea târziu și să ai regrete ulterior. Din proprie experiență, regretele sunt dureroase.

Mult succes! 🙂

Cu prietenie,

Mihaela

Prima imagine a fost preluată de pe http://www.europelanguagejobes.com.