Sfaturi utile pentru obținerea unei burse de studiu în străinatate

Te salut,

În rândurile ce urmează, îmi propun să te ajut să-ți faci o idee despre ce demersuri ai avea de făcut înainte de plecare și de ce aspecte să ții cont pentru a-ți facilita plecarea. Dacă totuși întâmpini și concurență, am câteva sfaturi general valabile care te pot ajuta să-ți îndeplinești visul. 🙂

Sunt dificile demersurile de plecare? Ce aș avea concret de făcut?

  1. Deloc complicat, cât mai degrabă multă alergătură și hârtii. De la Biroul de Relații Internaționale primești o listă cu ce să conțină dosarul tău. În funcție de mobilitate (Erasmus, SEE Grants, etc.), cerințele și termenele de predare pot fi diferite. SFAT! E foarte important să te încadrezi la timp în predarea actelor, exact cum ți se cer. Nu te lăsa pe ultima zi. În cazul în care e ceva completat greșit sau necorespunzător cerințelor, să ai suficient timp să refaci acea cerință.
  2. Susținerea examenului de competență lingvistică. Este necesar să dovedești că te descurci să discuți în limba engleză și că vei înțelege ce vei avea de făcut o dată ajuns la facultatea din străinătate. Ca și nivel de cunoștințe, este necesar B1-B2.
  3. Susținerea examenelor în avans în țară. În funcție de perioada de plecare, e nevoie să iei și acest aspect în considerare. În cazul meu, fiind plecată pe durata întregului semestru 2, era necesar să fiu în Norvegia în 5 ianuarie, iar în țară începea sesiunea pentru semestru 1 la final de ianuarie. Astfel, am susținut toate examenele din semestrul 1 în decurs de 2 săptămâni, înainte de vacanța de Craciun. Tot respectul pentru profesori, căci au fost foarte înțelegători cu toții. În cazul lui Radu, el fiind plecat pe o perioadă de 3 luni, nu a fost nevoie să susțină examene în avans.
  4. Ia legătura cu profesorii. Recomand să iei legătura cu profesorii pe care îi vei avea în țară pe perioada în care ești plecat(ă). Interesează-te din timp de ei și întreabă-i personal, face-to-face (dacă ai posibilitatea) ce ai de făcut pentru materia predată de ei în timpul în care lipsești și cum poți trece examenul susținut de aceștia. Vei fi surprins(ă) de cât de înțelegători sunt și vor aprecia gestul tău.
Imagine preluată de pe http://www.studyportals.com

Cât de greu se obține o bursă de studiu în străinătate?

Atât în cazul meu, cât și în cazul lui Radu, deși am plecat cu burse diferite, le-am obținut foarte ușor. În primul rând, am urmat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare (oraș mic). În al doilea rînd, am luat legătura cu persoana potrivită (profesorul coordonator de licență), care avea legătură directă la facultatea din Norvegia (pe profesoara coordonatoare pe care am avut-o acolo). Vă recomand cu căldură să vă alegeți un profesor coordonator de licență/master care este implicat în proiecte și parteneriate externe, deoarece vă ușurează foarte mult plecarea (cel puțin, așa a fost în cazul meu). În schimb, Radu și colegul său, s-au adresat direct la Biroul de Relații Internaționale, fără a avea vreun profesor mijlocitor. În al treilea rând, nu au fost doritori în a pleca cu bursă de studiu în Norvegia (înafară de mine, deși profesorul a făcut oportunitatea publică) și nu am avut cu cine concura în ocuparea locului de plecare. La fel și în cazul lui Radu. Doar el și un coleg au plecat în Italia, cu bursă Erasmus.

De ce să țin cont când vreau să obțin o bursă de studiu în străinătate?

Indiferent unde studiezi și ce studiezi, există posibilitate de accesare a unei burse de studiu. Însă sunt anumite aspecte de care să ți cont pentru a-ți ușura plecarea. După părerea mea, acestea sunt: orașul în care studiezi, universitatea la care ești înscris, facultatea și specializarea pe care o urmezi, bursă cu locuri limitate.

Cu cât numarul de studenți este mai mare, cu atât numărul de doritori în acceasarea unei burse poate fi mai mare și, implicit, concurența este mai mare. În orașele considerate centre universitare (precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, București), datorită numărului mare de studenți-doritori și a locurilor limitate la bursă, sunt aleși cei mai buni, în urma unor concursuri cu dosare, probe, etc., organizate în anumite perioade de timp (care nu sunt de ratat).

Unele universități din țară au mai multe tipuri de burse (spre exemplu: Erasmus, SEE Grants, Leonardo da Vinci, etc.), altele mai puține. Cu cât sunt mai multe tipuri de burse disponibile, cu atât șansele tale de plecare sunt mai mari, având diversitate și posibilitatea de a alege ce ți se potrivește. De regulă, cele mai multe burse sunt deținute de universități de prestigiu.

Bursele din cadrul universităților sunt împărțite pe facultăți și apoi, pe specializări. Unele facultăți și specializări dispun de un număr mai mare de burse și studenți mai puțini, altele de un număr mai restrăns de burse și studenți mai mulți. Vestea bună este că numărul doritorilor de plecare cu bursă de studiu în străinătate diferă de la un oraș la altul, de la o universitate la alta, de la o facultate/specializare la alta și cel mai important, de la un an la altul.

Însă nu te lăsa descurajat(ă) de aceste lucruri și întoarce-te la transformarea visului în realitate. Dacă vrei cu adevărat acest lucru, se va împlini dorința ta. În continuare, vin cu niște sfaturi practice în vederea eliminării concurenței.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 7-fun-facts-of-studying-overseas-800x514-1.jpg
Imagine preluată de pe http://www.freeeducator.com

Concurență mare? Se rezolvă…

După cum ziceam anterior, toate lucrurile au fost în favoarea plecării mele la studiu în străinătate. Acesta poate fi și cazul tău. Însă, dacă totuși întâmpini concurență mare la plecarea cu bursă, îți pot da câteva sfaturi pe care le-aș pune în practică oricând, dacă ar fi să mai plec încă o dată cu bursă și m-aș întâlni cu concurența. Acestea le-am aplicat în obținerea altor rezultate dorite, sunt general valabile și chiar funcționează. Iată ce ai de facut:

  1. Nu renunța la visul tău. Eu am hrănit acest vis de a avea șansa să studiez la o facultate din afara țării timp de aproape 8 ani, până l-am transformat în realitate. În cazul tău, de ce ar fi ceva diferit și nu s-ar putea îndeplini acest scop?
  2. Începe din timp să te informezi și să aplici. Știi că vrei să pleci cu bursă și concurența e mare, ține aproape de un profesor de legătură sau de Biroul de Relații Internaționale. Adresează-te atât personal, cât urmărește actualizările acestui departament și pe site-ul universității. Cu cât deții mai multe informații din timp, începi să aplici din timp pentru plecare, cu atât îți va fi mai ușor.
  3. Aplică în mod constant. Dacă nu reușești în facultate să pleci cu bursă, aplică și la master. Apoi și la doctorat, dacă e cazul. Rămâi constant(ă) și optimist(ă).
  4. Pregătește-te. Ai trecut printr-un concurs de triere la bursă și ai fost respins(ă), nicio problemă. Acum știi ce se cere și care sunt demersurile, rămâne doar ca data viitoare să îmbunătățești ce ai făcut mai puțin bine inițial.
  5. Nu rata perioadele de înscriere. Înscrierile se fac, de regulă, cu un semestru înainte de plecarea propriu-zisă. E foarte important să-ți depui actele de înscriere în perioada menționată de Biroul de Relații Internaționale. Spre exemplu, dacă vrei să pleci în semestrul 1 al anului II de facultate, actele se depun la Biroul de Relații Internaționale în semestrul 2 al primului an de facultate. Dacă vrei să pleci în semestrul 2 al anului II de facultate, actele se depun la Biroul de Relații Internaționale în semestrul 1 al anului II de facultate. Și tot așa.
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este tnotpql.jpg
Imagine preluată de pe http://www.europelanguagejobes.com

Ajungând până aici, cu siguranță ai realizat că nu e nimic de speriat. E nevoie doar de puțină dorință și stăruință. Orice lucru are o rezolvare, mai ales când vrei să obții ceva cu adevărat.

Mult succes! 🙂

Cu prietenie,

Mihaela