Muntele Athos pe cont propriu. Planificarea plecării de la A la Z

Te salut,

În Muntele Athos le este permis accesul tuturor bărbaților, indiferent de religie și credință, în scop turistic sau în scop religios. Însă, toți aceștia au obligația morală de a păstra o conduită civilizată și respectuoasă față de ceilalți care cred în sfințenia acestui loc.

Există 2 moduri în care se poate vizita acest loc: în scop turistic și în scop religios de tip pelerinaj. Voi enumera pașii de urmat în ambele cazuri, cu mențiunea faptului că, pentru pelerinaj, se adaugă pași suplimentari de urmat la cei menționați pentru scop turistic.

Priveliște de la Mănăstirea Pantocrator

Turism în Muntele Athos

Dacă mergi doar în scop turistic, e nevoie să iei în considerare următorii pași:

1. Cum ajungi în Grecia și apoi, la Muntele Athos?

Având în vedere faptul că Radu, împreună cu alți 2 prieteni, au mers cu mașina personală, îmi lipsește posibilitatea să vă dau prea multe detalii despre un mijloc de transport în comun. Cu mașina personală, este varianta cea mai simplă, rapidă, ieftină și confortabilă. În Grecia, este nevoie să ajungeti în portul Uranopoli (Ouranopolis), punctul de plecare către Muntele Athos. De aici veți lua ferry-boatul sau speed boatul către diferite porturi din munte. Fiind peninsulă, există posibilitatea de a merge și cu mașina în Muntele Athos, dar accesul pe uscat în munte e restricționat pelerinilor si turiștilor.

Portul Uranopoli

2. Unde lași mașina în portul Uranopoli

Există parcări private, cu camere de supraveghere, în care se poate lăsa mașina în siguranță pe toată durata șederii în Muntele Athos. Ca și cost aproximativ, 20 euro e prețul parcării de Luni dimineața până Vineri la amiază.

3. Hotărăște-te asupra unei perioade

Evident, poți porni la drum doar după ce știi și când vei face asta. E nevoie să iei în calcul în ce perioadă poți merge în Muntele Athos și pentru cât timp. Astfel, în funcție de câte nopți îți propui să stai aici, poți cere cazare la mănăstiri, în perioada dorită.

Poteca dintre Mănăstirea Xenofont și Manastirea Dochiaru

4. Cere cazare

De regulă, fiecare mănăstire găzduiește o singură noapte. Este foarte important să ai cazarea stabilită, deoarece mergi pe un munte fără mijloc de transport în comun, iar distanța între mănăstiri poate fi semnificativă. Nu se plătește cazarea primită, în schimb, se lasă pomelnice. Ca și sumă pentru pomelnic, fiecare lasă cât consideră și își permite.

Pentru a obține cazarea, am încercat să luăm legătura telefonic la diferite mănăstiri, dar în zadar. Astfel, am decis să trimitem e-mailuri (adrese luate de pe internet) și așa am avut succes.

Adrese de e-mail

Adresele de e-mail prin care am luat legătura cu mănăstirile sunt următoarele:

 • rpm.palomnik@gmail.com – Mănăstirea Sfântului Pantelimon (Rosikon)
 • visit@agiou-pavlou.gr – Mănăstirea Sfantului Pavel
 • lakos.8@gmail.com – Mănăstirea Schitul Lacu
 • filoxenia@vatopedi.gr – Mănăstirea Vatopedu
 • imog@cosmotemail.gr – Mănăstirea Grigoriu
 • zografergo@gmail.com – Mănăstirea Zografu
 • arhontariki@imxenophontos.gr – Mănăstirea Xenofont
 • philotheou.filoxenia@gmail.com – Mănăstirea Filoteu
 • hospitality@simonopetra.gr – Mănăstirea Simonopetra
 • imk.athos@gmail.com – Mănăstirea Cutlumus
 • filoxenia@pantokrator.gr – Mănăstirea Pantocrator
 • imiviron@gmail.com – Mănăstirea Iviron 
Cazare la Mănăstirea Xenofont

Din lista de e-mailuri sus menționate, unele mănăstiri nu ne-au răspuns deloc, iar altele ne-au zis că nu au locuri disponibile în perioada menionată de noi. 2 din cele 4 mănăstiri la care s-au cazat, ne-a dat posibilitatea să alegem o noapte din maxim 2 nopți consecutive disponibile. Astfel, am putut jongla cu zilele în funcție de ce răspuns primeam de la celelalte 2 mănăstiri. Traseul Xenofont – Zografu -Schitul Lacu – Pantocrator s-a autostabilit, deoarece s-au pliat după răspunsul primit.

Pot spune că a fost efectiv ajutor divin. Nu-mi explic altcumva cum doar 4 mănăstiri i-au putut caza în exact 4 nopți cât își plănuiau să stea în Sfantul Munte. Totodată, cum fiecare mănăstire ne-a dat un răspuns diferit, cu nopți de cazare diferite, fără să se suprapună una cu cealaltă, și cum 2 mănăstiri ne-a dat posibilitatea să alegem una din 2 nopți. Dar nu vă pot descrie în cuvinte câte emoții aveam pentru fiecare răspuns ce urma să-l primim.

Ce să conțină un e-mail transmis către mănăstirile din Muntele Athos?

Email-urile le-am trimis formulate atât în limba română, cât și în limba engleză, pentru a ne asigura că se înțelege mesajul. Totodată, se știe că românii sunt foarte bine văzuți în Sfântul Munte, datorită ajutorului primit de la străbunii noștri. E foarte important ca în e-mailul transmis:

 • să vă scrieți numele;
 • să menționați ce religie aveți și scopul vizitei;
 • să menționați câte persoane sunteți în total;
 • să specificați în ce perioadă veți merge în Muntele Athos;
 • să întrebați în care din nopți vă pot găzdui la mănăstire;
 • să spuneți din ce țară sunteți (în mesajul în limba engleză);
 • să salutați politicos (recomandat cu „Doamne ajută, Părinte!”);
 • să mulțumiți pentru mesajul ce urmează să-l primiți ca răspuns.
Asfințit la Mănăstirea Xenofont

5. Solicită diamonitirionul

Diamonitirionul este permisul de ședere / intrare în Sfântul Munte, cu valabilitate 4 zile (din experiența lui Radu, puteți înnopta la mănăstiri 4 nopti, iar în a 5 – a zi dimineața, să vă pregătiți de întoarcere în Uranopoli). Se eliberează zilnic în număr limitat: 100 permise pentru creștini ortodocși și 10 permise pentru alte culte religioase.

Se poate solicita fie telefonic, la numărul 0030 231 025 2578 (Biroul de Pelerinaje din Tesalonic) sau 0030 237 707 1423 (Biroul de Pelerinaje din Uranopoli), fie prin e-mail, la adresa athosreservation@gmail.com. Solicitarea diamonitirionului se face doar după ce aveți asigurată cazarea în Sfântul Munte pe toată durata șederii.

După ce aveți confirmarea de primire a acestui permis, rămâne doar să vă prezentați personal pentru ridicarea lui la Biroul de Pelerinaje din Uranopoli, în dimineața plecării pe munte, începand cu ora 7:00. Să aveti pregătit actul de identitate sau pașaportul (în funcție de ce date ați dat la solicitarea permisului), împreuna cu 25 euro, costul diamonitirionului/persoană.

SFAT! Cerând cazare la Schitul Lacu (împreună cu Schitul Prodromu, sunt schituri românești), de unde am și primit răspuns afirmativ de cazare, am primit și mesajul că vor mijloci pentru obținerea permisului de ședere. Ne-au zis data în care îi puteau caza pe băieți și ne-au dat un link prin care să solicităm diamonitirionul, după ce găseam cazare și pentru celelalte nopți de ședere în munte. Astfel, Radu, a completat online un formular standard, cu datele sale si ale celorlalte 2 persoane. Imediat a și primit răspuns pozitiv de aprobare.

Poteca de la Mănăstirea Zografu la Mănăstirea Vatopedi

6. Fă rezervare la ferryboat (opțional)

Rezervarea la ferryboat poate fi opțională, deoarece se poate merge și direct la ghișeul de bilete în dimineaa în care doriți să vă îmbarcați. Nu același lucru se poate spune și despre speedboaturile „Agia Anna”, unde e nevoie să vă faceți rezervare, dacă doriți să fii siguri de plecare. Locurile la speedboat sunt considerabil limitate, comparativ cu ferryboat-ul și riscați să nu vă primească pe vas fără rezervare.

Ca și costuri, ferryboatul este mai ieftin decât speedboatul, dar diferența de preț e mică. Ferryboatul pleacă la 09:45 dimineața în direcția Uranopoli-Dafni, iar speedboatul la 06:30 și face același traseu (de Luni până Vineri). În weekend e program diferit în cazul speedboatului.

În mod normal, dacă doriți să mergeți cu speedboatul, diamonitironul se eliberează direct de pe vas, însa n-aș putea să vă dau detalii exacte în acest sens. Radu a avut experiența îmbarcării pe ferryboat la 9:45 și la întoarcere, cu speedboatul (fără rezervare și puțin la risc, însî i-au primit pe vas, în cele din urmî – din spusele lui Radu, nu vă recomand). Astfel, și-a putut ridica permisul de la Biroul de Pelerinaje din Uranopoli, după ora 07:00.

Detalii legate de rezervare (numere de telefon) și programul ferryboatului și speedboatului găsiți în limba engleză aici și aici.

În mijlocul muntelul, în drum spre Schitul Lacu

7. Asigură-ți cazare în Uranopoli (opțional)

În funcție de cum ajungi în Uranopoli (portul de legătură între continent și Muntele Athos), asigură-ți o noapte de cazare și aici. La sugestia unui prieten de-a lui Radu dintre cei 2 cu care a plecat în Muntele Athos, le-am rezervat prin Booking o noapte de cazare în acest port. S-au odihnit puțin băietii după drumul obositor din România, ca dimineața următoare să o ia pe alt drum, spre destinația propusă.

Pensiunea la care au înnoptat se numește Pension Antonaki. E foarte solicitată pentru raportul calitate-preț.

8. Ai grija la tinuta din munte

Alege-ți ținute adecvate locului în care mergi. Hainele sport, tricouri cu manecă scurtă, culorile stridente, hainele extrem de strâmte sunt de evitat în incinta mănăstirilor.

9. Pregătește-ți rucsacul cu mâncare

Asigură-te cu provizii de mâncare pe toată șederea în Sfântul Munte (recomandată este hrana uscată – semințe, caju, migdale, nucă, fructe uscate, conserve, dulceață, zacuscă, fructe mai greu perisabile, etc.). Cum ajungi la mănăstirile la care te cazezi, de regulă, ești invitat la masă. Cina se servește peste tot, dar micul dejun și prânzul, diferă de la o mănăstire la alta. Iar uneori, poți fi condiționat de o anumită oră să părăsești mănăstirea pentru a ajunge la timp la următoarea mănăstire cu cazare și pierzi micul dejun și/sau prânzul.

10. Stabilește orientativ traseul

Transportul între mănăstiri în Muntele Athos este inexistent. Nu-l poți stabili înainte de a ajunge acolo, decât dacă plănuiești să închiriezi o mașină/microbus, o dată ajuns acolo (nu v-aș putea da detalii). Altfel, înarmează-te cu răbdare pentru a te deplasa pe jos de la o mănăstire la alta și uneori, chiar și cu ferryboatul dintr-un port în altul. Mai multe detalii despre orarul ferryboatului între diferitele mănăstiri din munte le puteți găsi aici și aici.

Dacă ai posibilitatea (în funcție de cum primești cazare), evită distanța prea mare între mănăstiri.

Potecă în mijlocul Muntelui Athos de la Mănăstirea Zografu la Mănăstirea Vatopedi

Pelerinaj în Muntele Athos

Dacă mergi în scop religios, într-un pelerinaj, pașilor menționați anterior, la Turism în Muntele Athos, adaugă următorii pași:

1. Cere binecuvântarea duhovnicului

Dacă ai un duhovnic cu care păstrezi legătura în mod constant, este recomandat să ceri binecuvântarea lui. Cel mai probabil o să te îmbărbăteze cu niște sfaturi și idei folositoare, pe langă faptul că se va ruga pentru tine să umbli cu bine. Totodată, poate are cunoștințe în Sfântul Munte și dorește să-i trimită/transmită ceva. Sau chiar ar putea mijloci pentru obținerea diamonitirionului. Nu evita acest pas, căci căile Domnului sunt necunoscute nouă.

2. Postește, roagă-te, mărturisește-te și împărtășește-te

Mergând într-un loc cu o sfințenie mare, ispita este pe măsură. Este recomandată o trăire mai aspră o anumită perioadă de timp, înainte de a pleca la drum. Însă dacă ești creștin adevărat, cu credință și practică bisericească, nu ai nevoie de sfatul meu, căci știi ce ai de făcut.

3. Pregătește pomelnice cu VII și MORTI

Ajungând într-un asemenea loc, e foarte important să te gândești și la cei din jurul tău, atât morți, cât și vii, să se spună o rugăciune și pentru sufletele acestora. Pregătește aproximativ 7-10 pomelnice. E mai bine să ai în plus, decât în minus. Cu siguranță vei ajunge și la alte mănăstiri, înafara celor în care ai primit cazare.

4. Participă la slujbele mănăstirilor

Programul îți este comunicat la fiecare mănăstire în parte și durează minim 3 ore. Orele la care încep slujbele sunt între 3 și 5 dimineața. Înarmează-te cu multă răbdare și alungă lenea. Totodată, ca să poți fi apt de rugăciune la aceste ore dimineața, asigură-te că dormi devreme, în jur de 20-21:00. Oricum, dacă te deplasezi pe cont propriu între mănăstiri, vei fi terminat de oboseală seara. Locurile în mănăstiri/chilii de rugăciune pot fi strâmte, dar fă tot posibilul să te închini, nu să stai „spectator” (cum i-a zis un Părinte lui Radu, el gândindu-se să lase loc călugărilor de închinăciune).

Pentru mai multe detalii referitoare la alte reguli, informații și sfaturi, vă recomand Ghidul Pelerinului. Pașii sus menționati au fost inspirați din acest ghid, completați și adaptați la situația pelerinajului realizat de Radu. Ne-a ajutat foarte mult cu echiparea rucsacului, cu date de contact la mănăstiri și nu numai.

Rasarit – Chilie de la Schitul Lacu

Îmi doresc ca aceste informații să-ți fie folositoare și să ai o experiență cât mai plăcut pe acest minunat munte.

Cu prietenie,

Mihaela