5 aspecte serioase de luat în calcul când așteptăm un bebe

Te salut,

Nașterea unui copil este un lucru foarte serios și important pentru fiecare dintre noi, fie că este dorit, fie că este o întâmplare (pe care personal, o consider tot plăcută). Copiii sunt asemuiți îngerilor, deoarece ei sunt nevinovați de tot ce se întâmplă în jurul lor. Totodată, se spune că noi, părinții, suntem cei aleși de copii, astfel încât toată responsabilitatea pentru viitorul lor stă în mâinile noastre, ca adulți.

Tocmai de aceea, încep din timp documentarea în ceea ce privește pregătirea aducerii pe lume a unui copil și respectiv, prin ce modalități pot să-i asigur viitorul, încă din pâncete. În acest sens, împărtășesc cu voi 5 aspecte pe care le găsesc cele mai importante în aducerea unui copil pe lume, care pot fi pregătite încă din timpul sarcinii.

1. Cumpărături esențiale pentru bebe

Acest aspect ține de partea materială și face referire la lucrurile necesare imediat unui nou-născut.

Sunt o persoană care se îngrijește de toate, în cel mai mic detaliu și îmi place să nu omit niciun lucru de care știu că voi avea nevoie imediat după nașterea propriului copilaș. Iată la ce listă de cumpărături m-am gândit: hăinuțe, biberon, suzetă, pampers, văniță pentru baie, și continui lista cu pătuț, cărucior, scaun auto, marsupiu ergonomic, și lista poate continua. În momentul în care voi fi însărcinată, cu siguranță voi ști culoarea căruciorului, care e cel mai bun biberon, cum să arate vănița pentru prima baie, etc. În schimb, până atunci, mă rezum doar la acestă listă de cumpărături.

2. Cărți

Acest aspect ține de dezvoltarea și creșterea copilului într-un mod echilibrat.

Sunt o persoană foarte curioasă din fire, căreia îi face plăcere să se documenteze pentru orice, mai ales când este vorba de propriul copil. Aceștia cresc extrem de repede și am în minte următoarele tipuri de cărți:

  • cărți legate de dieta unui bebeluș (pe etape de creștere și vârstă, încât să-i pot oferi alimente hrănitoare, necesare dezvoltării și creșterii);
  • cărți cu povești pentru copii;
  • cărți cu jocuri distractive și interactive (copil – părinte);
  • cărți de înțelegere a comportamentului copilului (spre exemplu, dacă am un copil hiperactiv, cum ar trebui să-l abordez);
  • cărți de relaționare părinte-copil (spre exemplu, cum să mă impun ca părinte în fața copilului, cum să-l fac responsabil și să-i dai sarcini de făcut singur, în funcție de vârstă).

Din culise: Într-o zi, soțul meu a găsit în scara blocului o cutie plină cu cărți vechi de basme, povești și povestiri pentru copii. Nu a ezitat nicio secundă să o ia, deși spațiul de depozitare e mic și copii încă nu avem. Dar sunt o adevărată comoară și ne bucurăm că o avem.

Una dintre cărțile „Din culise”

3. Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă

Acest aspect ține de sănătatea viitorului copil și adult.

Celulele stem din sângele de cordon ombilical ajută la tratarea unor boli foarte grave, precum leucemia, sindromul mielodisplastic (afecțiuni ale măduvei osoase), cancerul limfatic și respectiv, alte boli de sânge. Conceptul se bazează pe capacitatea regenerativă a celulelor din organismul nostru. Iar cele mai recomandate celule regeneratoare, în caz de transplant / intervenție chirurgicală, sunt chiar cele proprii, potrivit cercetărilor de specialitate.

Cord Blood Center este prima bancă din România de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă. Metoda de păstrare a acestor celule, recoltate în extremă siguranță imediat după naștere, se face prin criogenare. Aceștia practică inclusiv recoltarea placentei, în vederea măririi șanselor de reușită a unui transplant de succes. În acest fel, se asigură copilului o șansă în plus la viață, în condițiile în care este diagnosticat la un moment dat cu o boală gravă de sânge.

Acest serviciu este oferit sub formă de pachete, în funcție de cât de complexă se dorește recoltarea menționată. Fiecare pachet are un cost diferit de achiziție, după care se plătește anual o taxă de stocare, în funcție de pachetul ales. Deși costul recoltării de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă sunt relativ ridicate, comparativ cu nivelul de trai din România, există posibilitatea de achiziționare a acestor pachete în rate (12 rate, 3 rate și 1 rată), urmând ca anual să se plătească taxa de depozitare standard impusă pe pachet.

Fiind un aspect foarte important de luat în considerare pentru sănătatea propriului copil și decizia necesitând a fi luată până cel târziu la naștere, recomand să se citească contractul, în vederea luării unei decizii bune. Acordați timp suficient pentru a înțelege pe deplin toate drepturile și obligațiile reieșite din acesta.

Concurs doar pentru graviduțe!

Azi am văzut pe Facebook anunțul cu concursul sponsorizat de Cord Blood Center, prin care graviduțele pot câștiga o recoltare de sânge de cordon ombilical. Concursul se numește „Câștigă recoltare sânge de cordon ombilical la naștere în valoare de 2.490 Ron„. Mergând pe site-ul lor oficial, am găsit că acest concurs este lunar, cele mai recente câștigătoare fiind 51 la număr. Poți să intri și tu în concursul lor, completând un formular online.

4. Cont bancar

Acest aspect ține de partea financiară a bebelușului și ulterior, a viitorului adult.

Trăim niște vremuri foarte instabile, încât nu avem siguranța zilei de mâine. Iar imprevizibilul stă la pândă fără să ne dăm seama. În momentul în care apare un copil în ecuație, apare și o responsabilitate suplimentară. Tocmai din acest motiv este recomandat să ne luăm anumite măsuri și să ne asigurăm că într-un moment de impas, suntem acoperiți cel puțin o perioadă de timp.

Prin educație financiară, aflăm că fondul de economii de urgență e necesar să acopere bugetul lunar cheltuit pentru minimum 6 luni. Spre exemplu, dacă avem cheltuieli lunare de 5.000 RON, e necesar să avem bani economisiți și la îndemână cel puțin 30.000 RON. După ce ne-am făcut fondul de urgență, putem trece la deschiderea unui cont bancar pe numele copilului. Sunt nenumărate programe de economisire pentru copii, care necesită doar puțină documentare sau apelare directă la diverse bănci, pentru a găsi programul potrivit.

O altă alternativă pe care mi-o propun personal, este ca banii economisiți pentru copil să-i investesc într-un fond mutual și / sau acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, etc. În acest fel, nu pierd bani prin inflație și respectiv, înmulțesc banii care îi investesc. ATENȚIE! Pentru a face acest lucru, necesită să investiți resurse și bani pentru a învăța de la cei care practică deja acest lucru.

Sursa pixabay.com

5. Taina Botezului

Acest aspect ține de îndatorirea morală față de Dumnezeu și încreștinarea copilului, în funcție de credința fiecăruia dintre noi.

Am ținut să menționez acest aspect tocmai în final de articol deoarece, în funcție de credința fiecăruia dintre noi, acest aspect poate fi eliminat sau amânat din lista celor 5 aspecte serioase de luat în calcul când așteptăm un bebe. Din punct de vedere personal, acest aspect este foarte important în viața noului-născut.

Foarte pe scurt, pentru cei care nu cunosc, vreau să menționez semnificația acestui aspect. Noi, creștinii, avem două nașteri: una în maternitate (după trup, pentru această lume) și una în Biserică  (după duh, pentru viața veșnică sau pentru Împărăția lui Dumnezeu).

 „De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu” Evanghelia după Ioan 3,3

Pregătirile necesare unui Botez sunt destul de complexe și anevoiase, încât se încep încă din momentul în care copilul se află în burtică. În primul rând se caută o pereche de nași de botez, care vor deveni părinți spirituali ai copilului. Apoi se programează slujba Tainei Botezului la Biserică, ulterior se închiriază o sală pentru chef, se fac invitații la rudenii și cunoscuți, iar în cele din urmă, se continuă efectiv cu toate detaliile unei petreceri.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2020. Însă îmi doresc să fii găsit și informații utile pe subiectul abordat.

Cu prietenie,

Mihaela

Publicitate