Din culisele retail-ului

Te salut,

Când vine vorba de retail, lucrurile nu sunt atât de simple precum par din exterior. În rândurile ce urmează, voi reda 2 situații concrete din 2 părți diferite (manager de minimarket și respectiv, client supermarket).

Bătăi de cap cu touch screen-ul casei de marcat și cu suport tehnic depășit de situație

O cunoștință s-a hotărât să-și deschidă un minimarket de tip franciză „La Doi Pași”. Însă nu s-a gândit că va întâmpina dificultăți inclusiv acolo unde plătește  lunar mentenanță, respectiv pentru asistența tehnică.

Încă din prima zi a deschiderii punctului de lucru, touch screen-ul casei de marcat a fost parțial funcțional. Orice acțiune la casa de marcat se realiza doar cu mouse-ul, pentru ca jumătate din produsele din listă nu puteau fi selectate cu touch-ul.

Apelând la ajutorul suportului tehnic, aceștia au încercat să rezolve situația cu aplicații remote și îndrumare telefonică, dar n-au reușit. Ulterior, au zis că vor trimite o persoană în locație pentru verificarea situației în ziua următoare. A trecut aproape o săptămână și nu a sosit nimeni. Iar în cele din urmă, situația a fost rezolvată de soțul meu, Radu.

Acest lucru i-a încetinit foarte mult activitatea desfășurată, dar mai degrabă, a mărit timpul de așteptare la casa de marcat.

O „mică complicație” care face managerul de minimarket să-și facă înviorarea de dimineață

O altă problemă tehnică întâmpinată de același manager a fost tot cu casa de marcat. Zilnic, acesta trebuia să fie prezent la deschiderea magazinului (ora 6:00 dimineața) pentru a  schimba IP-ul la softul casei de marcat. Casa de marcat era conectată la o unitate care zilnic primea alt IP de la router, pe când acest soft era conceput să funcționeze cu același IP.

Cei de la suportul tehnic n-au reușit să-i rezolve problema. Au făcut setări pe placa de rețea pentru un IP static. Nu a rezolvat problema managerului nostru, pentru că routerul este cel care alocă IP-uri, și nu placa de rețea. Asta denotă pregătire slabă a personalului ce asigură mentenanța întregului software al minimarketului pe partea de networking.

Tot Radu, soțul, l-a salvat și de această dată, descoperind faptul că, defapt routerul minimarketului se conecta în cascadă la internetul din routerul proprietarului, aceasta locuind în aceeași cladire. El i-a făcut setările necesare pe router, după care, într-un final, managerul a putut dormi liniștit dimineața. În acest caz, vreau să subliniez faptul că este important să avem alternative la orice serviciu/produs folosit și mai ales să se rezolve defecțiunile tehnice în cel mai scurt timp posibil.

Cu siguranță managerul nostru n-a auzit de platforma software SmartCash RMS, care e implementată în mii de magazine active offline și online din țară, de la sate uitate de lume și până la hypermarketuri. Această platformă dispune de personal foarte bine pregătit, care este evaluat anual. La deschiderea următorului punct de lucru, îl vom informa de această platformă care oferă multe soluții benefice în desfășurarea afacerii.

Plata la casele de marcat ale hipermarketului versus automatele cu “software cash & carry” 

Sunt rânduri interminabile la casele de marcat, pe când la stațiile de tip self-service sunt relativ foarte puține persoane. Iar acest lucru se datorează, cel mai probabil, fie datorită comodității noastre, fie reticenței la nou, fie necunoașterii.

Personal, fac cumpărături la 2-3 zile din Kaufland, unde este implementată această opțiune. Având puține produse în coș, am apelat la o stație cu software cash&carry. Însă am întâmpinat o situație tehnică neplăcută. Mi-am scanat primul produs, iar până m-am aplecat spre coșul lăsat jos să iau următorul produs să-l scanez, s-a blocat aplicația. Apelând la personalul prezent, mi-a zis că am lăsat prea mare pauză între scanări și tocmai de aceea s-a blocat. Pe de altă parte, în Carefour, folosesc această modalitate de fiecare dată și nu am pățit așa ceva. Folosesc cu plăcere această opțiune de fiecare dată.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2020.

Cu prietenie,

Mihaela

Publicitate

2 gânduri despre „Din culisele retail-ului

Comentariile sunt închise