Îngrijirea hainelor și a încălțămintei din piele cu ce avem la îndemână

Te salut,

Hainele și încălțămintea ne definesc starea de spirit și caracterul propriu. Personal, ador rochiile de la Vero Moda, deoarece sunt de calitate, au mărimi mici (pentru minioane) și respectiv, sunt accesibile ca preț. Mai degrabă îmbrac o rochie decât un jeans. Însă evident, vine și provocarea de a avea o atenție mai sporită pentru a le păstra integritatea pe termen mai lung, fiind considerabil mai sensibile decât blugii. Îți voi împărtăși câteva dintre secretele mele de îngrijire a hainelor.

Rochii elegante answear.ro (rochie Vero Moda)

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonat de sodiu din Kaufland, circa 3.50 – 4.00 lei 500g

Bicarbonatul de sodiu este un must have în casă când vine vorba de îngrijirea hainelor. Mie mi-a salvat multe haine de la aruncat, cum le-am pătat cu diferite alimente care păreau imposibile de îndepărtat (spre exemplu, ciocolată, zeamă de vișine, etc.). Totodată, bicarbonatul de sodiu ajută la întreținerea mașinii de spălat. Dacă te-ai uitat vreodată de curiozitate pe cutia de Calgon ce conține, ai fi observat că e bicarbonat de sodiu.

Pentru îndepartarea petelor. Umezesc cu apă pata de pe haină și adaug bicarbonat de sodiu direct pe pata respectivă, apoi pun haina în mașina de spălat. Dacă nu s-a îndepărtat pata de la prima spălare, vei vedea o diminuare semnificativă a ei, iar la a doua spălare, procedând în același fel, se va duce pata cu siguranță. Mie mi-a salvat o bluză foarte dragă, care mi-am pătat-o cu vișine.

Pentru curățarea și dezinfectarea mașinii de spălat. La fiecare spălare, o dată cu detergentul, adaug și o jumătate de măsură de bicarbonat de sodiu. În acest fel, este îndepărtat 100% mirosul neplăcut din haine. Suplimentar, o dată pe lună, las mașina de spălat goală, doar cu detergent și bicarbonat de sodiu, la 90 oC. În acest fel, pe lângă dezinfectarea mașinii, se îndepărtează toată mizeria din cuvă, hainele rămânând mai puțin scămoșate.

Oțetul de mere

Oțetul de mere îndepărtează mirosul neplăcut al hainelor, dar suplimentar, întreține și culorile vii ale hainelor colorate.

În orificiul dedicat balsamului de rufe din mașina de spălat, adaug circa 100 ml oțet de mere. Fără nicio grijă, nu se va simți mirosul de oțet în haine.

Oțet de mere din Kaufland, circa 3.00 lei 500 mL

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale, datărită compușilor activi pe care îi conțin, sunt un ajutor de nădejde în îngrijirea hainelor și încălțămintea din piele. Dacă uleiul de lavandă oferă un miros plăcut hainelor, uleiul de lămâie îți face botinele, ghetele sau pantofii din piele ca noi, chiar și după un număr mare de purtări.

Pentru miros plăcut al hainelor, adaugă 5-7 picături de ulei esențial de lavandă în mașina de spălat o dată cu balsamul de rufe. Dacă nu folosești balsam de rufe, pune picăturile de ulei esențial în 100 ml apă, apoi amestecă, după care toarnă această compoziție în orificiul mașinii de spălat ca un balsam natural de rufe.

Pentru încălțăminte damă și/sau încălțăminte bărbați din piele, pune 5-7 picături ulei esențial de lămâie pe un disc demachiant și șterge suprafața papucilor. Vei rămâne surprins(ă) de rezultate.

Ulei esențial de lămâie Dottera, circa 55 lei 15 mL

Săpun solid cu miros puternic

Dacă ai rătăcit prin casă un săpun solid, cu miros puternic și nu-l folosești în perioada următoare, pune-l în șifonier, cu hainele. În acest mod poți schimba mirosul de stătut a hainelor nepurtate o perioadă mai îndelungată de timp.

Husa de haine

Husele pentru haine sunt nelipsite din dulapul meu. Acestea le utilizez pentru paltoane, rochii elegante și costumele soțului. În acest mod, știu sigur că nu se depune praful pe ele și nu mai am tangență directă cu ele, pentru a le agăța din greșeală, spre exemplu. În interiorul husei cu fermoar, adaug și o bucățică de săpun solid parfumat, pentru a evita mirosul de stătut.

Husă Pepco, circa 7 lei 2 bucăți

Cutii de carton

În momentul în care depozitez încălțămintea în debara/cămară, obligatoriu folosesc cutii de carton pentru fiecare pereche de papuci în parte. În acest fel, economisesc spațiu de depozitare și evit contactul direct cu încălțămintea a unui obiect, o soluție sau orice altceva ce mai există în debara/cămară, care ar putea duce imediat la deteriorarea încălțămintei.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2020. Însă îmi doresc ca sfaturile oferite să-ți fie de folos.

Cu prietenie,

Mihaela