Povestea grișului cu dulceață de nuci verzi și miere de mană

Te salut,

Alimentația joacă un rol important în viața noastră, definindu-ne starea de spirit și sănătatea. În perioada aceasta, suntem nevoiți să ne facem cumpărăturile din supermarketuri, hipermarketuri și minimarketuri. Acestea conțin în cea mai mare parte produse importate și prea puține produse locale, din România. Iar pentru a le crește termenul de valabilitate pe durata transportului și ulterior, pe rafturile magazinelor, produsele sunt tratate cu diferite chimicale și substanțe toxice organismului.

Totodată, nu e același lucru să mănânci miez de nucă din România, comparativ cu miezul de nucă din Columbia, spre exemplu. Vei observa că atât gustul, cât și digestibilitatea lor este semnificativ diferită. Și cu toate că acel miez de nucă din Columbia este transportat de la mii de km distanță, în supermarket, vei observa că e considerabil mai ieftin decât miezul de nucă autentică. V-ați pus vreodată întrebarea De ce?

Organismul nostru are receptivitate ridicată la alimentele specifice zonei în care ne-am născut.

Provocarea Băcănia Tei

Băcănia Tei a trezit în mine sentimente nespuse și amintiri uitate…

În primul rând, îmi doream de mult timp să realizez un video în timp ce gătesc și să împărtășesc cu alții rețetele mele. Consider că am o dietă echilibrată și sunt într-o continuă căutare de rețete rapide, cu ingrediente proaspete și naturale și bogate nutritiv. Faptul că am realizat primul meu video în timp ce gătesc, care este redat mai jos, simt o ușurare profundă. Am realizat că am o voce frumoasă înregistrată și cu siguranță acesta a fost doar începutul a ceea ce va urma.

În al doilea rând, îmi amintesc cu drag de ora de laborator a cursului „Alimente cu destinație specială” din facultate. În fiecare săptămână găteam un produs adresat unei anumite categorii de persoane, cu disfuncționalități alimentare (spre exemplu persoane cu diabet, intolerante la gluten, intolerante la lactoză, etc.). În timp ce restul colegilor se chinuiau să pregătească alimente complexe, sofisticate, cu ingrediente scumpe, grupa noastră întotdeauna surprindea audiența prin rețetele simple de gătit, rapide, ieftine și delicioase. Pregătindu-mă de plecare cu bursă de studiu în Norvegia, am fost nevoită să prezint singură, în avans, tema ultimului laborator. Nu rețin tema acelui ultim laborator, dar știu că am făcut un compot proaspăt de mere, care a fost savurat cu plăcere de colegi, și apreciat de profesoară.

În acest context, mi-am propus să urmez aceeași rețetă din laborator, respectiv să pregătesc un desert delicios, ieftin, foarte ușor de pregătit și gata în mai puțin de 10 minute.

Misiunea Băcănia Tei

Băcănia Tei este liantul dintre noi și producătorii locali, susținând consumul de produse locale. Știe că suntem extrem de ocupați și ne lipsește timpul necesar pentru cumpărarea de produse naturale, sănătoase și mai ales, proaspete, ingrediente absolut necesare pentru o alimentație sănătoasă. Pe de altă parte, apreciază munca producătorilor locali, produsele lor  crescute în armonie cu mediul natural și se asigură că sunt plătiți corect. Se asigură că nu uităm gustul pâinii de casă, sau a roșiilor de grădină și vor să îl transmită mai departe noilor generații.

De aceea merg ei direct la producătorii locali și selectează cele mai proaspete legume de la țară și fructe de sezon, precum și produse lactate, carne de la țară, mezeluri naturale, pește, ouă, produse din cămară (miere, zacuscă, compot, dulceață, sirop, etc.), produse de panificație, dulciuri și snacks-uri sănătoase și le livrează direct la ușa clienților lor.

Poze preluate de la Băcănia Tei

„Considerăm că a plăti puțin mai mult pentru alimente hrănitoare și de înaltă calitate, merită în totalitate. Pentru Băcănia Tei, calitatea înseamnă mai mult decât aromă și prospețime.”

Băcănia Tei

Momentan, produsele se livrează în București și Ilfov. De la 01.01.2021 vor expedia în provincie alimente la borcan și alimente de cămară. Personal, am fost foarte mulțumiță de împachetarea produselor testate, disponibile pe site-ul lor.

Băcănie = prăvălie în care se vând diferite produse alimentare

Consumul de produse locale

Când am avut de ales între a fi farmacist sau inginer în industrie alimentară, am ales a doua variantă. Am vrut să învăț cum să previn afecțiunile prin adoptarea unei alimentații sănătoase, decât să le tratez ulterior cu medicamente toxice organismului. Acest lucru îmi doresc și pentru ceilalți. „Suntem ceea ce mâncăm.”

Ținând cont de impactul extrem de important a acestui subiect în perioada pandemiei actuale, voi reda principalele idei din răspunsul Parlamentului European cu privire la consumul de produse locale, accesat la data de 15.11.2020:

  • Impact asupra sănătății: Potrivit studiilor, procesul de coacere a fructelor și legumelor este corelat cu majoritatea substanțelor nutritive. După culegerea lor, începe transformarea zaharurilor în amidon, având ca efect principal reducerea substanțelor nutritive. Practic, cu cât consumăm mai repede alimente proaspete sau procesate după recoltare, cu atât acestea sunt mai nutritive.
  • Impact asupra locurilor de muncă: Cumpărarea de alimente produse local contribuie la menținerea fermelor și creează locuri de muncă pentru localnici, atât în cadrul fermelor, cât și în sistemele locale de procesare și distribuție a alimentelor.
  • Impact economic: Banii cheltuiți la fermele și la producătorii locali rămân în economia locală, creându-se astfel și mai multe locuri de muncă în cadrul altor întreprinderi locale.
  • Impact asupra mediului: Alimentele produse local au de parcurs un drum mult mai scurt până la piață, ceea ce înseamnă că se consumă mult mai puțin combustibil și se generează mai puține gaze cu efect de seră.
  • Impact agroturistic: Alimentele produse local încurajează și agroturismul, întrucât piețele agricultorilor și posibilitatea de a vizita fermele și producătorii locali ajută la atragerea de turiști într-o anumită zonă.
  • Impact social: Producerea alimentelor pe plan local contribuie la crearea și menținerea unor comunități mai dinamice, prin stabilirea de legături între oamenii din comunitate și agricultorii și producătorii care îi aprovizionează cu alimente sănătoase, produse local.

Nucile verzi și mierea de mană – Beneficii

Înainte de a trece la rețeta desertului, doresc să vă aduc la cunoștință, pe scurt, beneficiile ingredientelor cheie, achiziționate de la Băcănia Tei: dulceață de nuci verzi și miere de mană.

Este prima dată când consum aceste două produse naturale și sunt absolut fascinată de gustul lor și mai ales, de proprietățile lor benefice asupra organismului.

Nucile verzi

  • sunt bogate în iod, vitamine (A, E, F, C, B), minerale (fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu) și acizi grași esențiali;
  • sunt considerate stimulent al memoriei, recomandate persoanelor care depun efort intelectual intens;
  • sunt combatanți excelenți pentru astenie, oboseală cronică, deficit de creștere și în tulburările sistemului nervos;
  • reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și colesterolul;
  • stimulează sistemul imunitar și sistemul nervos;
  • susțin tonusul fizic;
  • au efect antidiareic și mențin sănătatea stomacului.

Mierea de mană

  • este singurul tip de miere de albine care poate fi consumată de presoanele intolerante la polen. Acest tip de miere este produsă fie direct din seva arborilor (rășini de conifere – brad, pin, molid – sau rășini de foioase – salcâm, fag, tei, arțar, stejar, mesteacăn), fie din excrementele dulci ale afidelor (insecte mici care se hrănesc cu seva copacilor), și nu din polenul diferitelor flori;
  • are în compoziția sa o cantitate semnificativ mai mare de minerale și oligoelemente decât mierea obținută din nectarul florilor (seva ingerată de afide, înainte de a fi eliberată sub formă de extremente ale acestor insecte, suferă anumite modificări nutriționale, iar această valoarea nutrițională ridică se regăsește în produsul final al albinelor, mierea de mană);
  • ajută la refacerea florei intestinale, fiind un prebiotic natural, după sau în timpul administrării unor antibiotice, prin conținutul de oligozaharide. Totodată, este benefică în cazul constipațiilor, având efect laxativ;
  • are efect antioxidant puternic, cu cât culoarea mierii este mai închisă;
  • îmbunătățește imunitatea, fiind utilă în anemii, spasmofilii, infecții respiratorii.

Griș cu dulceață de nuci verzi și miere de mană

Joi seara, 12.11.2020, mi-am surprins soțul cu un desert absolut delicios și foarte ușor de pregătit: griș cu dulceață de nuci verzi și miere de mană, două ingrediente benefice sănătății în această perioadă. Este prima dată când am utilizat acest mixt de savoare, fiind prima dată când consum aceste produse alimentare. În momentul în care am ales aceste două ingrediente de pe site-ul Băcănia Tei, m-am gândit să aleg ceva diferit, atât pentru mine, cât și pentru produsul care urma să-l pregătesc cu ajutorul acestora.

Ce este special la dulceața de nuci verzi? Cu precădere gustul puternic și aromat, fiind de departe o delicatesă inedită, care îți vor răsfăța papilele gustative. Este foarte greu să exprimi în cuvinte gustul acestui produs. În momentul în care am desfăcut borcanul și am gustat această dulceață, cu greu m-am abținut să nu termin întreaga cantitate, păstrând-o și pentru desertul pregătit.

Ce este special la mierea de mană? Culoarea închisă și gustul mai puțin dulce, comparativ cu mierea obținută din nectarul florilor.

De ce este acest desert special?

  • desert ieftin, ușor de preparat și gata imediat
  • desert delicios, datorită gustului puternic aromat de dulceață de nuci verzi
  • desert adresat persoanelor cu intoleranță la polen
  • desert de post
  • desert hrănitor, bogat nutritiv

Ingrediente și mod de preparare

  • 200 g griș
  • 200 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 800 mL apă
  • Dulceață de nuci verzi de la Băcănia Tei
  • Miere de mană de la Băcănia Tei

În primul rând, se pune apa la fiert. După ce fierbe apa se adaugă sarea, zahărul și se amestecă continuu pâna la dizolvarea lor. Apoi se adaugă grișul pe rând, amestecând continuu, până se obține o consistență asemănătoare unei mămăligi. Se toarnă grișul în pahare / farfurii și se ornează cu dulceață de nuci verzi și miere de mană. Poftă bună!

Pentru cei care nu au timp să citească, ci doar să asculte, mai jos este redat un filmuleț cu toate ingredientele utilizate și modul de preparare.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2020.

Cu prietenie,

Mihaela

Publicitate

2 gânduri despre „Povestea grișului cu dulceață de nuci verzi și miere de mană

Comentariile sunt închise