Geanta pentru maternitate. Cum alegi pătuțul și căruciorul pentru copilul tău?

Te salut,

Nașterea unui copil este un moment unic, special, în care simți că ai sens în viață și că ai realizat cel mai frumos lucru, după cum spun alții. Însă trăim într-o lume acerbă după partea materială și amânarea unei sarcini, pe motiv de insuficiență a banilor sau împlinirea carierei. Astfel, după ce ne-am împlinit profesional, vine copilul.

În cele mai multe cazuri, unicul copil, căci doar vrem să-i oferim de toate (aici vorbim de propriul egoism și comoditate). Deci luând în considerare primul și singurul copil planificat din viața noastră, totul dorim să decurgă ca pe roate și evident, să-i oferim de toate: cele mai bune produse de îngrijire, cele mai frumoase haine, cel mai scump pătuț, cel mai scump cărucior, cea mai frumoasă bicicletă, etc. Dar scump nu înseamnă și potrivit pentru copil. Și astfel vin întrebările: Ce produse să am pregătite la maternitate? Ce pătuț să aleg? Ce cărucior să aleg?

În acest articol, îmi propun să te ajut cu niște sfaturi practice pentru fiecare întrebaremenționată anterior.

1. Produse pentru bebe la maternitate

Produse pentru igiena nou-născutului

 • scutece
 • cremă împotriva iritațiilor
 • ser fiziologic pentru curățarea ochilor, nasului, gurii, urechilor
 • comprese sterile
 • șervețele uscate din bumbac biodegradabil
 • șampon / săpun destinate pielii sensibile a bebelușilor
 • foarfecă / unghieră
Scutece bebeluși

Articole vestimentare pentru bebeluș

 • body-uri (2-3 pentru schimb)
 • pantaloni cu botoșei (astfel nu sunt necesare șosetele)
 • bluze / salopete
 • căciulă
 • mănuși (pentru a nu se zgâria)
 • îmbrăcăminte pentru externarea din spital, în funcție de anotimp
 • păturică / plapumă (în funcție de anotimp)
 • prosopel mic și/sau finet

Alte produse

 • biberon
 • suzetă
 • lapte praf
 • scaun de mașină / landou (pentru externare)

Atenție! Hainele să fie spălate și călcate în prealabil!

2. Cum se alege pătuțul pentru bebeluși?

Aspecte de luat în considerare

Materialele de confecționare a pătuțului. Ținând cont de faptul că primele luni, chiar ani din viața copilului sunt petrecute în pătuțul care urmează a fo confecționat, e necesar să acordăm o atenție sporită materialelor din care este confecționat. Spre exemplu, dacă este un pătuț din lemn, aceasta să nu fie tratat cu vopsele toxice bazate pe metale, ci cu vopsele pe bază de apă. Salteaua pătuțului să fie cu protecție antimicrobiană și ventilată. Marginile pătuțului să fie moi, fără spații, pentru a împiedica accidentările nedorite ale copilului. Înălțimea pătuțului să fie ajustată vârstei, înălțimii și greutății copilului.

Spațiul de depozitare. Înainte de a lua cel mai grandios pătuț pentru micul prinț / mica prințesă, e necesar să ținem cont de dimensiunile pătuțului raportate la dimensiunile spațiului în care va fi așezat acesta.

Locul pătuțului. În condițiile în care pregătim o cameră separată copilului, se poate ține cont de culoarea pătuțului raportată la decorul integral al camerei. Dacă nu avem un loc fix pentru așezarea pătuțului, se poate opta pentru unul cu rotile, însă neapărat acesta să fie prevăzut cu fixarea roților, pentru o siguranță sporită.

Nevoi. În condițiile în care știm că vom fi mai mult în deplasare, se poate opta pentru un pătuț pliabil, de voiaj. În condițiile în care pregătim o cameră separată copilului, pătuțul poate fi prevăzut cu transformarea ulterioară într-un pat normal. Dacă dorim să avem bebele aproape de noi peste noapte, dar nu în același pat, putem opta pentru un pătuț co-sleeeper atașat patului matrimonial

Prețul. Setarea unui buget este importantă și necesară de cele mai multe ori. Însă înainte de toate, gândiți-vă la siguranța copilului și la ce așteptări vă setați de la tipul de pătuț achiziționat.

Tipuri de pătuțuri disponibile pe piață

În funcție de materialul pătuțului, există:

Pătuț multifuncțional din lemn

În funcție de mobilitatea pătuțului, există:

În funcție de tipul pătuțului, există:

 • pătuț transformabil
 • pătuț balansoar
 • pătuț suspendat
 • pătuț cu baldachin
 • pătuț co-sleeper
Pătuț pliabil

3. Cum se alege căruciorul copilului?

Aspecte de luat în considerare

Greutatea și vârsta copilului. Dacă se dorește utilizarea căruciorului încă de la naștere, se recomandă un cărucior 2in1 sau 3in1, prevăzut cu landou. Dacă se dorește utilizarea căruciorului după 6 luni, se poate opta pentru un cărucior standard.

Stilul de viață. Vei fi nevoită să folosești mijlocul de transport în comun sau mașina proprie? Călătorești mult cu avionul?

Spațiul de depozitare. Ia în considerare atât dimensiunile căruciorului deschis, cât și dimensiunile căruciorului închis. totodată acestea te vor ajuta și la intrarea în lift și/sau scările blocului.

Suprafața pe care vei plimba mai mult copilul. Pentru asfalt, interior de mall-uri, se recomandă roți mici. Pentru teren accidentat, se recomadă roți mai mari. Totodată, ia în considerare și materialul din care sunt confecționate roțile (plastic, silicon, cauciuc).

Greutate și manevrabilitate. În lipsa unei mașini personale, se recomandă un cărucior cât mai ușor și de preferat, care să fie pliabil cu o singură mână. Cărucioarele cu un cadru din metal sunt mai rezistente în timp, însă mult mai grele.

Siguranța copilului. O atenție sporită se acordă certificatelor de omologare. Aceste certificări prevăd verificările sistemului de prindere a centurilor de siguranță, a frânelor, a mecanismelor de blocare, a suprafețelor tăioase, etc.

Numărul de copii pentru care îl vei utiliza. Cu siguranță vrei să faci o investiție sigură și pentru cel de-al doilea și al treilea copil. Recomandarea este, totuși, să iei în considerare mai degrabă manevrabilitatea și apoi rezistența în timp a căruciorului. Altfel, riști să te împovărezi în zadar.

Garanție. De regulă, este cuprinsă între 1 și 3 ani. Cu cât este mai mare, cu atât este mai bine.

Cărucior 3in1

Tipuri de cărucioare disponibile

Cărucior 2in1. Prevăzut cu scoică sau landou, la alegere, ce se poate utiliza încă de la naștere.

Cărucior 3in1. Prevăzut cu scoică și landou, ce se poate utiliza încă de la naștere.

Cărucior tip umbrelă. Recomandat copiilor trecuți de 1 an (fiind cele mai ușoare cărucioare).

Cărucior standard. Recomandat copiilor de 2-3 ani, care vor face și plimbări pe jos.

Cărucior pentru gemeni sau tripleți. Nu mai e necesară explicația, cu siguranță.

Cărucior tandem. Recomandat pentru transportarea a 2-3 copii în același timp, având 2 sau 3 șezuturi.

Cărucior standard

Landoul se poate utiliza pentru nou-născuți, până la susținerea capului și stat în fund (0-6 luni). Scoica se poate utiliza pentru nou-născuți, până aproape de mersul în picioare (0 – 9-12 luni).

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2020.

Pozele au fost preluate de pe site-ul BeKid.ro.

Cu prietenie,

Mihaela