Celule stem din sângele de cordon ombilical

Te salut,

trăim vremuri ciudate, în care suntem cu toții mult mai predispuși spre îmbolnăvire. Fiind poluați în permanență de tehnologie, industrie, mâncare și altele, copii noștri dezvoltă tot mai des diferite intoleranțe alimentare și mai ales boli grave, precum leucemia. Pe acest considerent, prelevarea la naștere de celule stem și sânge din cordonul ombilical a prins o amploare deosebită.

1. Sângele de cordon ombilical

În comparație cu alte surse de celule stem adulte, celulele stem din sângele ombilical prezintă caracteristici speciale. Acestea sunt celule stem “tinere”, având o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară. În timpul stocării nu sunt afectate de factorii de mediu (de exemplu, radiații , infecții, medicamente medulotoxice), de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

Există 2 tipuri de celule stem: hematopoietice și mezenchimale.

Celule stem hematopoietice disponibile pentru obținerea unei grefe de transplant: măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical (cea mai valoroasă sursă de celule stem hematopoietice este sângele din cordonul ombilical, recoltat la naștere).

Celule stem mezenchimale disponibile pentru obținerea unei grefe de transplant: placenta și ţesutul de cordonul ombilical.

Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

2. Tratament cu sângele de cordon ombilical recoltat la naștere – caz concret

E vorba de doi frați, un băiat mai mare și sora cea mică. Băiatul suferea de talasemie majoră, o afecțiune cu transmitere ereditară. Această boală se caracterizează prin anemie severă, care necesită administrare cronică de transfuzii de concentrat eritrocitar pe toată durata vieții. Iar singura modalitate terapeutică de vindecare a acestei boli este un transplant alogeneic de celule stem hematopoietice, de la un donator compatibil imunologic sănătos. Decizia părinților de a recolta grefă din sângele ombilical a fetitei la naștere, le-a salvat copilul cel mare, transplantul realizându-se cu succes. Vezi sursa aici, accesată la data de 27.11.2020.

3. Noțiunea de „celule stem” folosită impropriu

Fenomenul de dezinformare este foarte mine cunoscut, în special din media. Acest fenomen este utilizat și când vine vorba de celulele stem. Acestea sunt intens utilizate ca atare, fără să li se specifice proveniența sau tipul și respectiv, fără să exite o bază solidă care să susțină afirmația legată de celulele stem. O exagerare a beneficiilor sau a riscurilor acestora crează confuzie și induce în eroare publicul. În America sunt numeroase dezinformări referitoare la celulele stem. Vezi sursa aici, accesată la data de 27.11.2020.

Un exemplu în acest sens ar fi regenerarea celulelor cu celule stem în industria cosmetică. De ce e fake-news? Pentru ca celulele stem să regenereze celulele sănătoase pentru a le înlocui pe cele bolnave, acestea ar trebui să fie transplantate direct la pacienți. Majoritatea acestor medicamente regenerative se află încă în faza experimentală. În plus, celulele stem utilizate în astfel de scopuri trebuie obținute de la pacientul însuși sau de la alți donatori umani. Nu este posibil ca celulele stem derivate din placenta animală să regenereze noi țesuturi umane. Există, de asemenea, alte afirmații neadevărate că astfel de produse pot determina celulele stem embrionare din corp să formeze țesuturi noi. Acest lucru nu este posibil, deoarece celulele stem embrionare nu sunt prezente la adulți. Vezi sursa aici, accesată la data de 27.11.2020.

4. Placentofagia sau consumul placentei – mituri

Se spune că o cantitate mică de placentă consumată cu miere de către mamă, previne hemoragia post-partum și alte complicații ale sarcinii, deși niciun studiu științific nu a dovedit acest lucru. Un sondaj în acest sens a fost realizat de antropologii medicali americani de la Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Nevada, Las Vegas. Dintre respondente, aproximativ 3/4 au afirmat că au experiențe pozitive în ceea ce privește consumul de placentă, citând „starea de spirit îmbunătățită”, „energia crescută” și „lactația îmbunătățită”. Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

Placenta umană uscată a fost utilizată în medicina tradițională chineză ca medicament pentru infertilitate, impotență și alte afecțiuni. Un studiu mai recent ar arăta că un nou-născut a fost infectat cu o bacterie din grupul Streptococcus după ingerarea unei capsule de placentă de către mamă. o altă publicație recentă recomandă descurajearea placentofagiei, deoarece poate fi dăunătoare și nu are beneficii susținute și documentate. Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

Renumitul bucătar Hugh Fearnley-Whittingstall, de la River Cottage, a gătit și a mâncat o placentă umană la unul dintre programele sale. Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

5. Recoltarea sigură de celule stem din sângele ombilical

Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta). În urma procesării se obțin până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie, ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
  • Celule stem endoteliale din placentă. 

Recoltarea acestora se face în perfectă siguranță atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece are loc după tăierea cordonului ombilical. Luând în considerare refuzul colectării acestor produse biologice disponibile, se poate spune că se face o risipă de celule valoroase în tratarea unor boli grave de sânge.

Sursa cordcenter.ro

6. De ce să recoltezi țesutul placentar și să-l stochezi ca sursă de diferite tipuri de celule stem?

Diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen). HLA este un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu alta și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic. HLA este folosit pentru a găsi un donor potrivit pentru evitarea posibilelor complicații survenite ulterior transplantului. Iar cel mai bun donor este acea persoană care are cel mai apropiat HLA de al pacientului. Un număr potrivit de HLA markeri este între 8 și 10, pentru a fi considerat un donor sigur. În cazul sângelui de cordon ombilical, sunt suficienți între 4 și 6 HLA markeri potriviți. Prima dată se testează familia, dar sunt șanse puține de succes. În acest sens, se apelează în exterior, la necunoscuți. Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

7. Succesul grefelor din România

Un număr de 78 de de probe au fost eliberate de către Cord Blood Center în vederea efectuării de transplanturi fie la aceeași persoană, fie la persoane înrudite. Din acest număr, toate cele 8 probe utilizate în România la Institutul Clinic Fundeni au au fost un adevărat succes medical. Cele mai multe persoane tratate au fost copii și adulți. „Testările de la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.” Vezi sursa aici, accesată la 27.11.2020.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020.

Cu prietenie,

Mihaela

Publicitate