Valoarea reală versus cât să investesc în propria locuință

Te salut,

Ținând cont de faptul că locuim momentan în chirie, am fost interesată să aflu cât mai multe trucuri legate de investițiile imobiliare. Practic, am căutat să-mi fac o strategie în achiziționarea propriei noastre locuințe (mai degrabă, un apartament). O strategie pe care doresc să o aplic este să apelez la un broker imobiliar gratuit, în vederea intermedierii unui credit ipotecar.

În continuare, îmi propun să împărtășesc cu tine 2 calcule simple prin care poți calcula care este valoarea reală (NU valoarea pieței actuale) a unui imobil și care este suma recomandată pentru investiția în propria locuință, din perspectiva unor specialiști în educația financiară.

1. Cum calculez valoarea reală a unui imobil/locuiță?

Formula de calcul regăsită în continuare am dobândit-o în cadrul unui seminar gratuit susținut de Lorand Sores Szasz legat de investiții financiare în timp de pandemie. A dat ca exemplu concret valoarea unui apartament închiriat în Cluj-Napoca și a făcut comparație între valoarea reală a acestuia și valoarea cu care se vindea apartamentul respectiv. Eu voi da ca exemplu garsoniera în care locuim în prezent. Iată care este formula de calcul:

Valoarea reală a unui imobil = Chiria lunară X 12 luni X 17 ani – 26%

*26% = 10% (perioadele de timp în care lipsesc chiriașii) + 10% (investițiile în renovări de-alungul timpului) + 6% (impozite anuale)

Practic, la o chirie lunară de 210 euro, valoarea reală a unui imobil arată în felul următor:

210 X 12 X17 – 26% = 42840 – (42.840 X 0.26) = 42.840 – 11.138 = 31.702 euro

În acest fel, am aflat faptul că valoarea reală a garsonierei noastre este de 31.702 euro. Prețul pieței actuale depășeste 40.000 euro, pentru aceeași garsonieră. Concluzia o puteți formula singuri și să vă întrebați dacă e momentul oportun de cumpărare a propriei locuințe.

Un calcul similar îl găsiți pe DC NEWS, care arată că investiția unui imobil se recuperează în 15 ani (nu în 17 ani) și respectiv, cheltuielile scăzute au un procent de 20% (nu 26%). Urmând acest calcul, categoric s-ar obține o valoare reală mai mică pentru aceeași garsonieră, respectiv de 27.972 euro.

ATENȚIE!!! În momentul în care achiziționați un imobil, luați întotdeauna în considerare și cheltuielile ulterioare, precum cele notariale și de renovare. Aceste cheltuieli pot depăși valoarea reală a unui imobil. Totodată, pot întârzia recuperarea investiției făcute, până la finalizarea renovărilor și închirierea propriu-zisă a imobilului respectiv.

2. Ce sumă să investesc la achiziționarea propriei locuințe?

Această informație am aflat-o dintr-un newsletter primit pe e-mail, după ce m-am abonat la Știința banilor. Pe lângă valoarea mașinii pe care ar fi recomandat să o conducem (echivalentul la 3 salarii/venituri lunare nete), indicau și care să fie valoarea maximă investită în propria locuință.

Valoarea propriei locuințe = Venitul net lunar X 30 luni (2 ani și jumătate)

Practic, la 1000 euro venit net lunar (fie personal, fie familial), este recomandată o investiție de circa 30.000 de euro în achiziționarea propriei locuințe. În acest fel, gradul de îndatorare la bancă este acceptabil și suportabil, comparativ cu o sumă mult mai mare.

Iar un ultim sfat primit tot de la Lorand Soares Szasz:

Investește acolo unde vrei să închiriezi și închiriază acolo unde vrei să locuiești!

Dar totuși, când este recomandat să cumperi propria locuință? Este evident faptul că șansele de cumpărare a unui imobil la valoarea lui reală este aproape ireal la cum se mișcă piața imobiliară actuală. Totodată, la un moment dat, cu toții ne dorim stabilitate și vrem să avem propria noastră „căsuță”.

Îmi doresc ca informația acestui articol să te ajute să iei decizia corectă când vine vorba de investiția în propria locuință.

Cu prietenie,

Mihaela

Surse imagini: edvin.ro, ecomica.net.